Gå direkt till textinnehållet

Sörmlandskommuner får bakläxa

Kammarrätten underkänner hur kommunerna i Södermanland hanterade Sörmlands Medias begäran om uppgifter om covid på äldreboenden i regionen.

Journalisten kan idag i ett reportage berätta om de krumbukter som kommunerna i Södermanland ägnat sig åt under våren för att slippa lämna ut uppgifter om covidsmitta på äldreboenden till Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren, som gemensamt begärt ut dessa i början av april. 

Kommundirektörerna påstod i sin tur för journalisterna på Sörmlands Media att de inte hade sammanställda uppgifter om smittade på äldreboenden, alltså just de sammanställda uppgifter som flera av dem löpande hade börjat rapportera till Socialstyrelsen efter avslagsbesluten. Sedan påstod de att patientsekretess gällde, trots att det inte förekom personuppgifter i statistiken.

Samtidigt kommer nu ett beslut från kammarrätten som ger kommunerna bakläxa. Kommunernas beslut att inte lämna ut uppgifter om covid-19 på sina äldreboenden rivs upp, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Annons Annons

Domstolen kräver att kommunerna prövar frågan på nytt. Det duger inte, konstaterar kammarrätten, att som merparten av kommunerna först hävda att man inte har någon sammanställning för att sedan påstå att det skulle ta för lång tid att göra en.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos