Gå direkt till textinnehållet

Sörmlands Medias coronagranskningar blev Årets Bevakning

Sörmlands Media stod för Årets Bevakning. Avesta Tidning är Årets Redaktion  – och Svenska Dagbladet är Årets Dagstidning.

På torsdagseftermiddagen delade Tidningsutgivarna ut priserna i Årets Dagstidning 2021. Det finaste priset, helhetspriset Årets Dagstidning, går till Svenska Dagbladet. Motiveringen:

”För att inte bara lyckas med att behålla styrfarten, utan tvärtom accelerera en genomgripande förändringsprocess, har Svenska Dagbladet, vitaliserat det redaktionella arbetet och sin journalistik på flera olika sätt under det senaste året. En målmedvetenhet som imponerar – och som även har lönat sig på sista raden.” 

Priset Årets Bevakning går till Södermanlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren för den gemensamma granskningen av hur kommunerna mörkade coronavirusets spridning för medierna, som Journalisten berättat om. 

Annons Annons

”Det här var en bevakning som inte skulle få göras. Men Sörmlands Media avslöjade en omfattande mörkläggning som drabbade de mest utsatta under pandemin; de äldre. Granskningen som gjordes av Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, belyste också en skrämmande okunskap hos myndigheter om vår unika svenska offentlighetsprincip. Det här är årets viktigaste bevakning.” 

Johannes Tångberg på SN är en av de fyra reportrarna bakom granskningen.

– Alla är glada. Det fanns inget utrymme för att fira tillsammans i dag, inte minst med tanke på pandemiläget. Men jag hoppas att vi får tillfälle senare, skriver han i ett mejl till Journalisten.

– Pandemin fortsätter också att prägla åtminstone min arbetsvardag mycket, med daglig bevakning och fördjupningar. Jag sitter med två texter som måste bli klara nyss…

Priset Årets Redaktion går till Avesta Tidning med motiveringen:

”Årets redaktion flyttade från en ”deppig parkering” bakom matbutiken till nya lokaler på huvudgatan med stora fönster. Det var inte bara en symbolisk nystart, det var början på den slokande lokaltidningens återkomst. Avesta Tidning har skrivit lokatidningshistoria –  och det är redaktionens starka engagemang och kraft som gjort det möjligt.”

Journalisten berättade i oktober om hur Avesta Tidnings upplaga var i fritt fall när Bonnier tog över och valde att satsa på lokaljournalistik. Resultatet ett år senare: En nettoökning med 6,6 procent.

Fler avsnitt
Fler videos