Sophia Jarl: Kommer fortsätta kräva mejlintervjuer
Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping kommer inte återgå till att ge normala intervjuer till Norrköpings Tidningar, uppger hon.
Journalisten rapporterade igår att M-kommunalrådet i Norrköping Sophia Jarl anklagar NT för ”hetsjakt” efter att tidningen rapporterat om den politiska krisen i kommunstyret.
Jarl har krävt oredigerade videointervjuer och svarar sedan i tisdags bara via mejl på NTs frågor.
Sophia Jarl svarar även på Journalistens frågor via mejl. Hon skriver att hon står fast vid sin kritik mot NTs arbetsmetoder, trots att utgivaren Fredrik Lagerqvist kraftigt tillbakavisat den och sagt att han är stolt över journalisternas arbete och att bevakningen gjorts enligt ”konstens alla regler”.
– Jag har upplevt hur journalister från NT sprungit efter mig och medarbetare i kommunhuset Rosen, hur de cirkulerat utanför kontoret utan avtalad tid och med syfte att filma och ta bilder, hur personalen har fått hjälpa mig hem från kontoret för att Norrköpings Tidningar stått och väntat utanför kontoret eller inne i receptionen. Jag har upplevt hur de fotat och filmat in genom fönster på fastigheter där jag befunnit mig på möten och hur de följt efter mig till pressträffar som handlar om helt andra saker i syfte att intervjua mig runt något som jag redan avböjt att kommentera, skriver Sophia Jarl.
Ingår det inte i ditt uppdrag som folkvald att ställa upp på intervjuer på mediers villkor, i synnerhet när det handlar om en politisk kris i kommunen som du är högsta politiska företrädare för?
– Jag ser hur Norrköpings Tidningar under ganska lång tid valt ut delar av svar eller vinklat mina svar eller vinklat hela skeenden och inte delgett all fakta som funnits. Jag upplever att detta bidragit till en hatstorm mot mig och indirekt också mot min fru och familj. Utifrån detta har jag behövt hitta andra spelregler. Och jag vet inte varför det skulle bli mindre transparent och demokratiskt för att vi mejlar och för att de inte klipper i mina citat eller i videointervjuer? Transparensen ligger väl i att mina svar publiceras. Och en helhet borde vara bättre än utklippta delar.
Kommer du att börja ge intervjuer på vanliga villkor med NT igen, dvs vara tillgänglig för t ex telefonintervjuer?
– Inte just nu utifrån hur jag upplevt situationen. Jag har förklarat för Norrköpings Tidningar att jag behöver göra så här för att kunna dokumentera vad jag svarar och själv säkerställa hur mina citat vinklas. Jag är tillgänglig för deras frågor men jag väljer formen. Sedan är det upp till dem om de vill publicera mina svar eller inte. Det här handlar ju väldigt mycket om att bygga tillit. Jag möter gärna media på lika villkor men NTs metoder gör det svårt just nu, skriver Sophia Jarl.
Man måste väl även som förtroendevald ha rätt att ifrågasätta journalisters arbetsmetoder eller skall journalister leva efter egna regler?
Granskning är både bra och nödvändig men någonstans måste det finnas en gräns och respekt för den personliga integriteten.