Somalisk journalist mördad
– al-Shabab tar på sig dådet

5 mars, 2021

Jamal Farah Adan, som levt under dödshot från den islamistiska terrororganisationen al-Shabab och undkommit ett tidigare mordförsök, sköts ihjäl i Puntland, Somalia, i måndags.

I måndags kväll sköts journalisten Jamal Farah Adan ihjäl utanför en butik han ägde i norra delen av staden Galkayo i Puntland, Somalia. Terrororganisationen al-Shabab, som sedan 2012 är en del av al-Qaida, har tagit på sig mordet. Det uppger bland andra Committee to Protect Journalists (CPJ).

Polisen har inlett en förundersökning och CPJ uppmanar myndigheterna i Puntland att grundligt utreda mordet för att kunna ställa gärningsmännen inför rätta.

Jamal Farah Adan arbetade som journalist i Somalia sedan 1990, bland annat som radioreporter och redaktör på olika privatägda medier. De senaste åren har han framför allt publicerat artiklar och inslag via två nyhetssidor på Facebook med totalt 20 000 följare.

Han har i sina kommentarer på Facebook bland annat kritiserat al-Shabab och uppgav i december att han mottagit dödshot. Den 2 januari publicerade han en video på Facebook där han uppgav att han undkommit ett attentatsförsök från al-Shabab, och övermannat personen som försökt döda honom och överlämnat honom till polis.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Åsa Ohlsson fre, 2021-03-05 11:12
Vilken sorglig nyhet! Så många modiga journalister ute i världen som riskerar sitt liv och som Jamal Farah Adan också förlorar det. Min varmaste medkänsla med hans nära och alla andra kämpande journalister i världen!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies