Gå direkt till textinnehållet

”Som ledande politiker borde man hålla sig för god för det här”

Förre M-ledaren Carl Bildt deklarerade idag att han slutar följa Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg och kallade honom ”gyttjans folk”. En tröttsam signal i tiden som Bildt borde hålla sig för god för, menar DNs Peter Wolodarski.

”Gyttjans folk har jag inget större intresse av”, skrev Carl Bildt idag på Twitter och berättade att han slutar följa Anders Lindberg. Dagens Nyheters chefredaktör reagerade på utspelet.

– Alla har förstås rätt att sluta följa – ingen tvingar någon att läsa Anders Lindberg. Eller för den delen mig. Men att öppet deklarera det är en signal i vår tid som är väldigt tröttsam, säger Peter Wolodarski.

– Det är en bekymmersam tendens i vår tid att säga att man ska sluta läsa. Vi måste orka stå upp för att offentligheten inte smalnar av, orka läsa även det vi inte tycker om.

Tendensen är dock inte ny, konstaterar Wolodarski samtidigt.

– Jag minns redan på 90-talet, när dåvarande moderatledningen med Carl Bildt i spetsen avbokade sina prenumerationer på Svenska Dagbladet, därför att SvDs dåvarande ledarsida med Johan Hakelius i täten sade nej till EMU. Det retade moderaterna jättemycket och det blev avbokade prenumerationer. Vi kan inte ha det så.

Peter Wolodarski minns också hur dåvarande S-kulturministern Marika Ulvskog som var emot ett eventuellt Bonnierköp av SvD på 90-talet deklarerade att man inte behövde läsa DN.

– ”Man kan ju sluta läsa DN”. Jag minns det där. Särskilt som ledande politiker borde man hålla sig för god för det. Håller man inte med, jamen säg det då i stället, menar Peter Wolodarski.

Bidrog Bildt ton idag, ”gyttjans folk”, till att du reagerade?
– Tonen är väldigt uppskruvat generellt, många säger saker som jag tror att de kommer att ångra sen. Jag tror det var Torbjörn Nilsson som skrev häromdagen: ”Sätt dig ner, andas djupt, återkom med analysen sen.” Det är ett ganska bra råd när man är ilsken.

– Men debattonen blir grövre och grövre. Jag förstår att människor reagerar mot det, även Carl Bildt. Men jag anar också något annat, politiskt, i det han skrev. Tycker man inte på samma sätt blir det bekvämt att sluta följa.

Wolodarski drar en parallell till när han var ny som chefredaktör på DN 2013:

– En av de första stormarna jag var med om som chefredaktör var att vi valde att publicera en annons om medierna och mörkläggningen. Vi fick otroligt hård kritik och flera hundra avbokade prenumerationer. Skälet till att vi publicerade den var inte nödvändigtvis att vi höll med om vad som stod där, utan att vi måste orka slå vakt om ett brett klimat där många röster kan göra sig hörda. Det var en annan tidsanda då, men oavsett klimat måste alla aktörer försöka. Alternativet är att allt bara smalnar av, att man inte pratar med varandra. Att vi får en balkanisering av offentligheten.

Fler avsnitt