”Sociala medier-policy vilseleder”

9 december, 2015

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke kritiserar utformningen av det statliga bolaget Swedavias policy för sociala medier.

Fackförbundet STs tidning Publikt har tidigare i höst granskat myndigheters policy för medarbetares sociala medier-användning. 17 av 28 myndigheter hade en policy. Enligt STs jurist Veera Littmarck fanns det i dem i flera fall formuleringar som kan uppfattas som en begränsning av yttrandefriheten och meddelarfriheten.

Nu har Publikt tittat på statliga bolags sociala medier-policy, och bara hittat ett bolag med en nedskriven policy: Swedavia.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till hur den är utformad. Att Swedavia understryker vikten av tystnadsplikt och förklarar att kritik mot arbetsgivaren kan utgöra ett allvarligt brott mot anställningsavtalet, är visserligen juridiskt korrekt, säger han till Publikt.

– Men ett helägt statligt bolag borde kunna ha högre i tak och föregå med gott exempel när det gäller yttrandefriheten. Bara för att man har möjlighet att dra åt tumskruvarna behöver man inte utnyttja det.

Swedavias presschef säger dock att det ska vara högt i taket inom företaget.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies