Sociala medier ger inte
mer demokrati

2 maj, 2013

Twitter och Facebook ökar inte den demokratiska jämlikheten, som man tidigare trott. Det visar en avhandling på Lunds universitet.

En vanlig uppfattning är att sociala medier bidrar till ett ökat och mer jämlikt politiskt deltagande genom att sänka tröskeln för lågutbildade att mer aktivt delta i det politiska samtalet.

Nils Gustafsson visar i sin avhandling Leetocracy – Political participation, social network sites and inequality att så inte är fallet. Användandet av sociala medier har inte medfört att fler engagerar sig politiskt. Är man sedan tidigare inte intresserad av politik, så gör sociala medier inte att man plötsligt får intresse.

”Politisk aktivitet avgörs av sociala strukturer som klass, kön eller utbildning, inte av teknik”, säger han.

I stället är det mest högutbildade personer på höga positioner inom politiska organisationer som tar mest plats, precis som i samhället i övrigt.

”För dem som redan har makt och inflytande är det väldigt lätt att anpassa sig till sociala medier. Lyssnar människor på dig annars, så kommer de att följa dig på Twitter eller Facebook”, säger Nils Gustafsson.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Joakim Jardenberg fre, 2013-05-03 08:15
Det kan vara bra att läsa rapporten, eller iaf slutsatserna. Där står också: ”However, it does create new forms of participation and influence” Alltså, så länge vi definierar ”demokrati” som traditionell politisk aktivitet så kommer vi att hamna fel.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies