Smålandsposten vill stoppa frilansar

25 juni, 2015

Frilansarna på Smålandsposten ska inte få lägga upp material som publicerats i tidningen på sina egna hemsidor.

Smålandsposten har nyligen börjat ta betalt på webben. I samband med det går tidningen ut till sina frilansmedarbetare och ber dem att inte publicera material som sålts till tidningen på sina egna hemsidor eller bloggar.

– Vi har en webb som bara är öppen för våra prenumeranter. Vi tycker att våra frilansares texter är så pass bra att de går att ta betalt för. Då är det inte optimalt att det går att läsa dem gratis på annat håll, säger Magnus Karlsson, chefredaktör.

Men ni kan ju inte begära det om ni inte avtalat om ensamrätt.

– Vi har bett våra frilansar, inte gjort något annat än att be dem.

Och om man inte går med på önskemålet?

– Det är en hypotetisk fråga, det får vi ta ställning till då. Vi har pågående diskussioner med vissa av våra frilansar.

– Vi har 900 nya digitala prenumeranter, som jag tror att vi får för att vi har högkvalitativt material. Vi måste ta betalt för vår journalistik. Det är en överlevnadsfråga för branschen, säger Magnus Karlsson.

Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, menar att han "inte för sitt liv" kan tänka sig att publicering på frilansarnas egna hemsidor kan innebära någon inkomstförlust för Smålandsposten:

– Jag tycker att det här är trams.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Roland Cox tors, 2015-06-25 14:43
Chefredaktören tycker att frilansarnas material är så bra att det går att ta betalt av läsarna. I så fall bör han väl också tycka att det är värt att betala frilansarna för det. Kommentaren från Journalistförbundet är alldeles för passiv. Förbundets uppgift är att hjälpa medlemmarna att få så mycket betalt som möjligt för sitt arbete. Förbundet borde erbjuda frilansarna att förhandla med tidningen om ett pris för vidareanvändningen, och övriga villkor.
Inlagt av Lars Soold tors, 2015-06-25 16:26
Frågan är intressant. Jag håller med Roland Cox om att tidningen visar att materialet har ett större värde än man kanske betalar för. Det är bra om Journalistförbundet tar tag i detta eftersom det kan statuera exempel. Å andra sidan är det en rimlig begäran att inte publicera den på sin egen hemsida förrän efter ett tag. Efter gammal god sed för publicering i tryckta medier att man väntar till nästa publicering så att den första behåller sitt värde för köparen när publiceringen är färsk. Ge och ta på ett schysst sätt. Fair play.
Inlagt av Peter Pettersson tors, 2015-06-25 18:42
Om inlåsning av material på SMP:s webb funkar för att höja lönsamheten och därmed ge tidningen möjlighet att ge fler uppdrag till frilansar är det väl knappast något att beklaga sig över. Som frilans sedan 2002 har jag aldrig känt ett behov av att lägga upp material jag skrivit för mina uppdragsgivare på min egen webb. Jag har faktiskt lite svårt att se varför man skulle vilja göra det. För mig känns det som att bjuda hem folk för att titta på gamla klipp med artiklar jag skrivit genom åren... 8-) PP
Inlagt av Mikael Moilanen tors, 2015-06-25 22:36
Ganska självklart. Köper tidningen in materialet för en publicering, är väl det minsta kravet att det inte publiceras någon annanstans. Frilansarna kan lägga upp en länk som går vidare till tidningen som köpt publiceringen.
Inlagt av Mathias Gaunitz mån, 2015-06-29 11:57
Mikael, gäller det sommarföljetongen också? Ska förlaget sluta sälja böcker för att texten nu publicerats i en tidning? Låter konstigt tycker jag eller skiljer du på verk och verk? Isf, vad är skillnaden som gör det ena rätt och det andra fel?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies