Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
20 augusti, 2015
Samtal med Du kan aldrig gissa vad som händer sedan-rubrikerna är på väg att försvinna. ”De är redan döda. Det är dödsryckningarna vi ser”, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige (IIS). Trenden går nu mot mer seriösa rubriker som bygger förtroende, anser han.
Detta måste vara en av dagens bästa nyheter. Är det sant?
– Ja, de är redan döda. Det är dödsryckningarna vi ser. De sensationella rubrikerna har inte samma attraktionskraft längre och det märker aktörerna. De kan ju mäta exakt vilka rubriker som lockar till läsning, säger Måns Jonasson.
Är det bara i Sverige som den här sortens sensationrubriker försvunnit?
– Nej, de verkar försvinna överallt, men det blev nog extra tydligt i Sverige eftersom de dök upp snabbt i stor omfattning och därför också blommade över snabbt när folk tröttnade på att bli lurade. Det tog inte lång tid innan folk började skämta om rubrikerna eftersom de hade blivit klichéer.
Vad kommer att ersätta dem?
– Det gick ganska bra att dra klick på den här sortens rubriker så jag tror inte att fenomenet kommer att försvinna. Det går helt enkelt bra att sälja skit. Om målet bara är att hitta en vinkel för att få klicken så gör man ingen journalistisk gärning, det är inte till nytta för samhället och fyller ingen funktion utan är bara en kommersiell massmarknadsprodukt. Men folk är trötta på att bli blåsta av rubriker som inte håller vad de lovar och slutar klicka. Att paketera nyheter som lockar till läsning utan att göra folk förbannade är en konstform, och det hantverket finns levande på traditionella redaktioner. Den sortens rubriker är på väg tillbaka.
Det spekuleras i om individanpassade rubriker kommer att dyka upp, är det något du tror att vi kommer att få se framöver?
– Det kanske redan förekommer, det vet vi ju inte. Vi ser ju bara den rubrik vi ser. Det experimenteras med den lösningen. Om man till exempel vet att användaren är en kvinna kan man använda en rubrik som man vet lockar kvinnor i högre utsträckning. Frågan är hur mycket resurser man är beredd att lägga ned på detta. Det tar ju tid att sätta åtta olika rubrikvarianter. Robottillverkade texter är inte heller tillräckligt bra för att kunna sköta det. Jag tror att det kan dröja innan vi ser detta användas i någon större utsträckning, säger Måns Jonasson.
FOTO: Hanna Lundquist
22 november, 2023 |
Vesna Prekopic har på några år gått från relativt okänd frilansande ledarskribent till fast krönikör i DN Kultur, bokkontrakt och panelist i tv och poddar. ”Jag har inte kompromissat med något”, säger hon.
17 november, 2023 |
Idag öppnar SVT sin 49e redaktion, i Eksjö. Ebba Öberg blir ensam reporter på plats, men är inte orolig för att känna sig isolerad. ”Det ska bli skönt att få ett eget krypin.”
FOTO: Moa Karlberg
1 november, 2023 |
Genom att förvalta det som finns men inte ha för stor respekt för historien och förnya med varsamhet ska tidningen Vis tillträdande chefredaktör Markus Wilhelmson leda tidningen in i framtiden. ”Magasinet är ryggraden inom överskådlig tid” säger han.
FOTO: Ylva Sundgren/Arbetet
26 oktober, 2023 |
Opinionssajten Nya Mittens redaktör Lotta Ilona Häyrynen tänkte först skriva en krönika om den privata ätstörningsvården. I stället blev det ett gräv tillsammans med Veckorevyn: ”I den mening vi tar ställning tar vi ställning för unga kvinnor.”
FOTO: Ylva Sundgren
16 oktober, 2023 |
Det började med några punklåtar om folkhemmets förfall – och slutade med 300 sidor prosa om pappans dödliga cancer. Men vad för slags bok är Aftonbladet-skribenten Mattias Beijmos ”Priset på liv” egentligen?
FOTO: Linda Forsell
9 oktober, 2023 |
Efter mer än ett halvsekel av liberalisering har rätten till abort kraftigt försämrats i flera västerländska länder. I boken Slaget om aborträtten kopplar DN-reportern Sanna Torén Björling ihop bakslagen med en försvagad demokrati.
FOTO: Hanna Lundquist/Tom A. Kolstad
5 oktober, 2023 |
Klockan 13 idag satt litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta ensam vid ett kafébord och ropade ”Äntligen!”.
FOTO: Max Alm Norell
27 september, 2023 |
Kersti Forsberg vill inte stanna på Fojo när organisationen förändras. ”Men jag vill inte vara den som målar fan på väggen. Mitt Fojohjärta är gigantiskt.”
DN och Hufvudstadsbladet, har tilldelats Pennskaftspriset 2023.
Sveriges Radio, får Publicistklubbens pris Guldpennan 2023.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Skaraborgs Läns Tidning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera