Skrev att barn släpades – klandras av PON

18 oktober, 2018

PON-beslut Att ta en elev i armen är inte samma sak som att släpa eleven, konstaterar Pressens Opinionsnämnd.

Stockholm Direkt blev anmäld för en artikel om en pojke som blivit kränkt i skolan. Rektorn för skolan, som inte namnges i artikeln, ansåg att hen var utpekad av tidningen och framförde flera invändningar mot publiceringen.

Enligt Allmänhetens Pressombudsman, PO, pekades rektorn ut av tidningen för en större krets än den som redan kände till händelsen eftersom skolan namngavs. Av artikeln framgår att rektorn ska ha släpat eleven och tidningen hänvisar till ett beslut från Skolinspektionen.

Men PO påpekar att det inte står någonstans i Skolinspektionens beslut att eleven blev släpad av rektorn, däremot ska rektorn ha tagit tag i elevens arm. PO bedömer att tidningen har misskrediterat rektorn och orsakat en publicitetsskada genom formuleringen.

PO kritiserar också tidningen för att rektorn inte har fått komma till tals i artikeln. Istället är skolans huvudman intervjuad.

Tidningen uppger å sin sida att reportern har försökt få träffa ansvariga på skolan, men fått nej och att rektorn haft alla chanser att få ge sin bild av händelserna.

Pressens Opinionsnämnd delar POs bedömning att tidningens beskrivning av vad som skett inte stämmer överens med vad som framkommer i Skolverkets beslut och klandrar tidningen för det. Däremot anser inte Pressens Opinionsnämnd, utifrån de kontakter som tidningen haft med skolan, att Stockholm Direkt ska klandras för att ha utelämnat rektorns version av vad som skett.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies