Terje Carlsson, ordförande i FGJ. FOTO: Tor Johnsson

"Skattepengar slösas på svindyra PR-konsulter"

2 november, 2016

Samtal med Det myglas, slarvas och fuskas en hel del vid våra kommuner och myndigheter när det gäller offentlighetsprincipen, menar Föreningen grävande journalister (FGJ). Därför fortsätter de att dela ut det mindre smickrande priset Årets rullgardin.

Sedan 2014 delar FGJ ut Årets rullgardin, ett pris som går till någon eller några som försöker förhindra den undersökande journalistiken. Tidigare år har Hässleholm och Sjöfartsverket fått utmärkelsen och nu är det dags att nominera kandidater igen.

Varför behövs priset?
– Därför att det myglas, slarvas och fuskas en hel del hos våra kommuner, myndigheter och andra verksamheter. Journalister som vill gå till botten med olika turer kring upphandlingar och beslut, möts alltför ofta av obstruerande tjänstemän och sekretess, säger Terje Carlsson, ordförande i FGJ. 

Jag minns Hässleholms kommun som vinnare 2015, hur de försökt försvåra kritiska granskningar genom att radera mejl och peka ut journalister. Vem/vilka tycker du själv förtjänar en nominering i år?
– Jag aktar mig för att peka ut någon favorit, men jag tror tyvärr inte våra medlemmar har några större problem med att hitta lämpliga kandidater i ett Sverige där mygel och vänskapskorruption verkar bli allt vanligare.

Upplever ni från FGJ att offentlighetsprincipen motarbetas allt mer från myndigheter och andra?
– Ja, tyvärr. Myndigheter och andra anställer gärna journalister som kommunikatörer i den egna verksamheten, för att bättre kunna få ut en motbild vid en granskning. Dessutom slösar man gärna skattepengar på svindyra PR-konsulter när det är dags att svara på kritiska frågor. Allt detta gör journalisters jobb krångligare och allmänhetens insyn minskar.

Vad kan man göra som enskild journalist om man känner sig motarbetad av en person eller myndighet?
– Gå på Grävseminariet och få konkreta tips från andra kolleger om hur man får ut handlingarna ändå.

Priset delas ut på Gräv17 i Uppsala den 7 till 8 april 2017. Här kan du läsa mer om priset och hur du nominerar.

Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies