Skattebetalarna förlorare när lokaltidningen läggs ned

12 juni, 2018

En amerikansk studie visar att när en lokaltidning läggs ned ökar kostnaderna för de lokala myndigheterna.

I studien som är genomförd av Paul Gao, ekonomiprofessor vid Notre Dame’s Mendoza College of Business, har man granskat ekonomin i 1 266 amerikanska städer åren 1996-2015 och undersökt lokalmediernas påverkan på kostnaderna. Undersökningen visar att det finns en direkt koppling mellan medienärvaro och de lokala myndigheternas effektivitet och kostnaderna för skattebetalarna.

När den journalistiska granskningen av de lokala myndigheterna upphör ökar bland annat myndigheternas lånekostnader med mellan fem och elva procentenheter. Slutsatsen i studien är att lokaltidningar är viktiga för de lokala kapitalmarknaderna och för effektiviteten i myndighetsutövningen.

Ett exempel i studien är Denver i delstaten Colorado, där nedläggningen av regionaltidningen Rocky Mountain News 2009 ledde till att den omfattande bevakningen av de lokala myndigheternas hantering av skattemedel upphörde. Inom några år ökade myndigheternas upplåningskostnader kraftigt. 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies