Gå direkt till textinnehållet

Skarp kritik mot TV4s bemanningsföretag

 När TV4 anlitade bemanningsföretaget Mediakompetens fanns en oro för att det skulle skapas ett A- och ett B-lag på redaktionerna.     – Det blev så. Det här sättet att arbeta är helt oanständigt för vårt samhälle, säger journalisten Karin Fingal.

Karin Fingal arbetade som vikarie på TV4 Göteborg år 2010. När TV4 Sverige (numera en del av Nyhetsbolaget) under 2010 slöt avtal med bemanningsföretaget Media­kompetens flyttades vikarietjänsterna successivt dit.

Men Karin Fingal och många av hennes kolleger fick inte fast jobb hos Mediakompetens utan blev provanställda – på arbetsplatser där de redan jobbat flera månader, i några fall i över ett år. Karin Fingals provanställning inleddes 2011, men ledde inte till ett fast jobb. Från och med torsdag denna vecka är hon arbetslös.
– Man utnyttjar människors desperation. Det har blivit en dyr lösning för Nyhetsbolaget. Man tappar dessutom kvalitet, kompetens och erfarenhet. Det finns inga godtagbara ekonomiska eller mänskliga skäl att behålla avtalet med Mediakompetens. Avtalet borde sägas upp, av humana skäl, säger Karin Fingal.

När hon var anställd av TV4 fick hon del av arbetstidsförkortningen. Schemat lades så att hon slapp jobba både tidiga morgonpass och nattpass samma arbetsvecka. Hon fick heltidslön när hon jobbade heltid och hon skulle ha fått del av den årliga personalbonusen om hon varit kvar i bolaget.
– Inget av detta fick jag med Mediakompetens.

Eftersom bemanningsanställda inte får del av arbetstidsförkortningen kommer de inte upp i sin heltidslön när de jobbar lika mycket som heltidsarbetande som är anställda av Nyhetsbolaget.
Effekten blir att ju fler kvällar Karin Fingal jobbar, desto lägre blir hennes lön, eftersom arbetstidsförkortningen är störst för dem som jobbar obekväma arbetstider. De senaste månaderna har 75 procent av hennes pass legat antingen från 04:00 till 10:30 eller från 14:30 till 22:30.
– Det är en helt orimlig situation. En av mina kolleger blev inringd med två timmars varsel till Trollhättan, dit hon har 90 minuters restid. Hon skulle hämta på dagis, men det var inte ett godtagbart skäl. Om hon hade tackat nej hade det betraktats som att hon  tagit tjänstledigt en dag och gått miste om garantilönen. Man kan inte tacka nej, man måste ställa upp, berättar Karin Fingal.

Hon anser att uppdelningen i ett A- och ett B-lag är tydlig och gränsen är knivskarp.
– TV4 var i alla fall schyssta och gav oss bemanningsanställda varsin julklapp, en designad italiensk korkskruv, trots att vi inte var deras anställda. Mediakompetens skickade en burk pepparkakor vi fick dela på. Alltså. De kunde ha struntat i att ge oss den där burken, det hade känts bättre.

Fler avsnitt
Fler videos