Gå direkt till textinnehållet

Skarp kritik mot Hoffman

GTs chefredaktör Stig Hoffmans beslut att stoppa en recension av ETCs medienummer fick vikarierande kulturchefen Cecilia Bornäs att säga upp sig.

GTs chefredaktör Stig Hoffmans beslut att stoppa en recension av ETCs medienummer fick vikarierande kulturchefen Cecilia Bornäs att säga upp sig.

Det var förra onsdagen som en recension av ETCs medienummer i Göteborgs-Tidningen stoppades av ansvarige utgivaren Stig Hoffman. Recensionen innehöll bland annat kritik av en Expressenartikel, medan Aftonbladet fick beröm. Cecilia Bornäs blev förvånad då Hoffman ville lyfta jobbet.

— Han sa att recensionen inte var bra och använde olika argument. Bland annat att vi inte skulle recensera tidskrifter, att folk inte ville läsa om sånt här och att det inte var bra att kritisera Expressen och berömma Aftonbladet. Han blev förvånad över att han inte lyckades övertyga mig och bestämde till slut att recensionen skulle lyftas.

Annons Annons

Dagen efter gick Bornäs upp till Hoffman och sade upp sig.

—Jag sa att jag var tvungen att acceptera hans beslut, men att jag för den skull inte måste jobba kvar. Jag tycker att en ansvarig utgivare främst ska fatta beslut på juridisk grund, inte i sådana här frågor. Jag tog upp principen om en fri debatt, men det verkade inte gå hem.

Ordinarie kulturchef Isabella Nilsson har full förståelse för Bornäs beslut.

— Hennes handlande är helt adekvat. Om en chefredaktör går in och stoppar en artikel på en opinionsbildande sida som ska ha mångfald och debatt, då är det lågt i tak. Vad jag förstår är vår chefredaktör emot att vi publicerar självkritik.

Nilsson har tillsammans med politiske redaktören Cecilia Reuterberg skickat en skrivelse till Hoffman och Expressens chefredaktör Staffan Thorsell. De uttrycker sin förvåning och oro över Hoffmans beslut att lyfta artikeln.

Cecilia Reuterberg har diskuterat skrivelsen med Stig Hoffman, som enligt henne inte ändrat åsikt.

— Vi träffades och jag förklarade mina ståndpunkter, och han sina. Han använde väl ungefär samma argument som tidigare, säger Reuterberg.

Ordförande för journalistklubben på GT Stefan Gadd har svårt att förstå varför recensionen stoppades.

— Det var en ganska harmlös artikel, och det fanns ingen anledning att stoppa den. Det här har definitivt naggat tidningens förtroende i kanten. Han överreagerade och såg inte konsekvenserna av det han gjorde. Det var klantigt, och nu har han fått skäll för det överallt.

Att klubben inte valt att göra ett uttalande beror enligt Gadd på att saken redan fått så mycket uppmärksamhet i andra medier.

Chefredaktören för Dagens Nyheters kulturredaktion Arne Ruth tycker att man absolut ska kunna publicera kritik mot den egna tidningen.

— Man måste ha en öppenhet i fråga om innehållet. Journalister är maktutövare, och som sådana måste de kunna kritiseras. I det ögonblick man förbjuder detta ser det mörkt ut för offentligheten. Diskussionen ska gälla journalistiska principfrågor, och inte sådant som gör att skribenten utnyttjarsin insiderinformation som exempelvis rör arbetsplatskonflikter och privatlivet.

DN har skrivit om fallet med ETC-recensionen och även tryckt den i sin helhet. Ruth har också i en krönika kritiserat Hoffman.

— Jag respekterar Stig Hoffman, han är en mycket duktig journalist, men i det här fallet har vi olika uppfattning. Den här typen av händelser skärper vaksamheten över Mariebergkoncernen. Det får inte finnas ett uns misstänksamhet om att vi tar speciell hänsyn till tidningar som finns inom samma koncern, säger Ruth apropå det faktum att DN, GT och Expressen alla ägs av Marieberg.

Själv har han varit kritisk i DN mot exempelvis Mariebergs VD Bengt Braun, men inte upplevt att någon försökt stoppa honom.

— Jag har aldrig fått påtryckningar att upphöra med kritik. Synpunkter och diskussioner om det jag skriver förekommer, och det ska det göra. Men det är långt ifrån att någon med makt försöker stoppa det jag vill publicera.

Journalisten har försökt nå Stig Hoffman för en kommentar, men inte lyckats. I en intervju på ETCs webbplats gjord förra veckan säger han dock, enligt ETC , att han anser att GT är en kvällstidning och som sådan ska den inte ägna sig åt att kritisera andra kvällstidningar.

Fler avsnitt
Fler videos