Gå direkt till textinnehållet

Skånskan klandras för namngivning

Det var fel av Skånska Dagbladet att namnge en socialsekreterare i ett sammanhang där han felaktigt framsod som inkompetent.

Skånska Dagbladet publicerade den 21 november 2007 en artikel om en man i en namngiven kommun som förgäves hade försökt få hjälp av kommunen att skaffa lägenhet. Mannen hade överklagat socialkontorets avslag till länsrätten.

Tidningen namngav den socialsekreterare som motiverade avslagsbeslutet med att kommunen inte hade egna permanentbostäder att hyra ut. Socialsekreteraren anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han vände sig mot att hans namn hade satts ut i artikeln, särskilt som den var full av felaktigheter och missförstånd. Han ansåg att namngivningen i kombination med de felaktiga påståendena hade skadat hans anseende i kommunen.

PO hänsköt ärendet till Pressens opinionsnämnd med motiveringen att PO och PON visserligen godtagit att namn på socialsekreterare publiceras när socialtjänsten granskas, men att namngivning inte får ske per automatik. PO påpekar att socialsekreterare ofta är i en utsatt situation och inte kan försvara sig på grund av sekretessen. Det ät heller inte alltid är de själva utan deras överordnade som fattat besluten. Namnpublicering måste övervägas från fall till fall.

Annons Annons

PO menade att socialsekreterarens oförskyllt kom att figurera i ett sammanhang som var ägnat att undergräva förtroendet för hans kompetens. PO kom fram till att tidningen ska klandras. Nämnden delade POs mening.

 

Fler avsnitt
Fler videos