Gå direkt till textinnehållet

Skånska Dagbladet skrev för närgånget om våldtäkt

På grund av bland annat allt för närgången beskrivning av ett våldäktsärende klandras Skånska Dagbladet av Pressens Opinionsnämnd.

Den 20 januari 2017 publicerade Skånska Dagbladet en artikel på sin webbplats med rubriken ”Våldtäktsmisstänkt ska ha haft kumpaner”. Därefter återkom tidningen flera gånger till fallet och följde det genom rättegången.

Målsäganden menar i sin anmälan till PO att tidningens rapportering varit alltför närgången, vilket orsakat kvinnan ännu mer lidande. Hon mådde också dåligt över risken att bli igenkänd som brottsoffer.

Tidningen menade i sitt svar att rapporteringen inte hade varit närgången och att ingen kunde identifieras utifrån det som publicerats.

Annons Annons

Men PO har en annan uppfattning: ”En tidning som skriver om ett enskilt fall måste därför iaktta ett stort mått av försiktighet och undvika att de inblandade pekas ut för en större krets. I det här fallet har tidningen publicerat följande identifierande uppgifter: Målsäganden var en kvinna i 00-årsåldern [ålder angiven]. Händelsen ska ha utspelat sig i en lägenhet i X tätort, vilket bland annat illustrerats med en bild inifrån lägenheten. Händelsen ska ha ägt rum på en välbesökt fest sommaren 2016. Den tilltalade var en man av utländsk börd som riskerade utvisning vid en fällande dom.

Även om tidningens avsikt inte varit att peka ut anmälaren innehåller rapporteringen uppgifter som gjort det möjligt för en krets som är större än hennes närstående att förstå vem artiklarna handlar om.”

PO menar också att rapporteringen varit alltför detaljerad i hur övergreppet ska ha gått till. PO menar därför att anmälaren lidit en oförsvarlig publicetetsskada. Pressens Opinionsnämnd delar POs bedömning och klandrar Skånska Dagbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos