Gå direkt till textinnehållet

Sjöfartsverket får Årets rullgardin 2015

Sjöfartsverket tilldelas Årets Rullgardin 2015 för att de ”visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning”. Utmärkelsen delas ut på Gräv i helgen av Föreningen Grävande journalister. UPPDATERAD.

Utmärkelsen går till Sjöfartsverket för myndighetens agerande vid Uppdrag gransknings avslöjande om turerna kring inköp av räddningshelikoptrar. I motiveringen tas det bland annat upp att företrädare myndigheten i ett mejl till Uppdrag granskning redaktion ansåg ”offentlighetsprincipen vara kontraproduktiv”.

”Sjöfartsverket har motarbetat den granskande journalistiken i samband med stora och viktiga inköp av räddningshelikoptrar. Sjöfartsverkets ledning har genom sitt agerande begränsat möjligheterna till insyn genom att aktivt försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga missförhållanden som allmänheten förut inte känt till,” skriver FGJ i sin motivering i ett pressmeddelande.

Terje Carlsson är FGJs ordförande.

Annons Annons

– Det var tre kandidater som stod ut, men Sjöfartsverket sätt att använda privata mejladresser måste man lyfta fram – det är helt oacceptabelt. Vem som helst förstår att man som myndighet inte kan använda hotmail-adresser för en sådan här stor affär, säger han och fortsätter:

– Vi kommer mejla Sjöfartsverket på deras privata mejladresser för att bjuda in dem till utdelningen av utmärkelsen på Gräv.

Ett tiotal nomineringar har inkommit till FGJ.

Fler avsnitt
Fler videos