SJF vill skrota lagförslag
om kränkande fotografering

1 mars, 2012

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att lagförslaget om kränkande fotografering ska dras tillbaka.

”Regeringens förslag innebär inga egentliga förändringar jämfört med det första utredningsförslaget som kritiserades kraftigt. Att kalla det kränkande fotografering istället för olovlig fotografering, innebär fortfarande en urholkning av grundlagen. Vi tycker att ledamöterna i riksdagen ska fundera på konsekvenserna av att släppa igenom lagen. Vi tycker att lagförslaget ska skrotas”, säger Jonas Nordling i ett pressmeddelande.


Enligt Journalistförbundet hotar lagförslaget den grundlagsenliga rätten för allmänheten att fritt lämna tips och uppgifter, däribland bilder, till media.

”Självklart ska varje fotograf visa omdöme och hänsyn vid fotografering och har att följa de pressetiska reglerna. Men ett fotoförbud är inte lösningen för att förebygga integritetskränkningar, Vi uppmanar därför regeringen att dra tillbaka sitt förslag och istället utreda andra möjligheter att förebygga och lagföra grovt integritetskränkande handlingar”, säger Jonas Nordling.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Brolle fre, 2012-03-02 16:35
Om förslaget går igenom så säljer jag min kamera, jag vågar inte riskera att bli en lagbrytare!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies