Gå direkt till textinnehållet

SJF-klubbar: ”TV4s ledning okunnig”

SVTs och SRs journalistklubbar och Journalistförbundets Radio & TV-distrikt protesterar mot TV4-ledningens beslut att lägga ner TV4 Stockholm.

I ett öppet brev till TV4s ledning kritiserar SRs och SVTs journalistklubbar beslutet att lägga ner TV4 Stockholm.

I brevet skriver klubbarna: ”Vi Journalistklubbar på SVT och Sveriges Radio oroas över beslutet att inom TV4 sluta sända lokala nyheter från Stockholm. Journalistiken och mediernas demokratiska uppdrag gynnas av en mångfald av röster, likaså hälsosam konkurrens. Public Service kommer nu bli de enda som i etern bevakar och speglar det lokala Stockholm. Drygt 2 miljoner medborgare i Stockholms 26 kommuner förlorar nu en av få redaktioner som har till uppdrag att granska detta stora bevakningsområde.”

Dessutom anser klubbarna att beslutet saknar verklighetsförankring:

”Enligt TV4:s ledning ’är Stockholm redan väl bevakat av riksredaktionen’. Detta uttalande visar på en stor okunnighet om verksamheten och publiken samt att beslutet är fattat av helt andra skäl än journalistiska ambitioner. Vi uppmanar TV4 att ändra sitt beslut för att istället värna journalistiken och de journalister som idag arbetar på TV4/Nyhetsbolaget.”

Journalistförbundets Radio & TV-distrikt stödjer uttalandet som är undertecknat av Petteri Karttunen, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Television och Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio.

Fler videos
Fler avsnitt