Självklart sända Norgeuttalandet

7 oktober, 1999

Politiske reportern Ulf Hambraeus ställde frågan som fick näringsminister Björn Rosengren att vräka ur sig att Norge är den sista Sovjetstaten.

Politiske reportern Ulf Hambraeus ställde frågan som fick näringsminister Björn Rosengren att vräka ur sig att Norge är den sista Sovjetstaten.

– Det är sällan man hör makthavare säga något så här dumt. Det är därför min uppgift som journalist att vidarebefordra det.

Ulf Hambraeus, vikarierande politisk reporter på Aktuellt, berättar hur det gick till när Björn Rosengren sa det beramade yttrandet som få kommer att glömma.

Hambraeus hade just avslutat den första formella intervjun med handmikrofon med Rosengren. Fotografen Paolo Rodriguez tog lite fler bilder medan Rosengren gick runt och pratade.

– Jag fortsatte med fördjupningssnacket och min första fråga till Rosengren var om det var lättare för svenska företag att fusionera med finska företag än med norska. Han tog själv upp Merita Nordbankens bud på norska Kreditkassen och gav en intressant prognos för den. Han sa att skillnaden mellan länderna är enorm. Sen gick han fram mot mig och sa den här sekvensen att Norge är den sista Sovjetstaten.

Ulf Hambraeus berättar att han blev fullständigt överraskad och helt ställd.

– Jag förstår att ingen menar på fullt allvar att Norge är en Sovjetstat, men uttalandet visar en syn på Norge som inte är speciellt positiv.

Hambraeus ställer sig själv frågorna: Varför sa Rosengren det här till mig? Hur hade andra politiska reportrar reagerat?

– Jag tror naturligtvis inte att Rosengrens avsikt var att uttalandet skulle sändas. Han missbedömde mig helt enkelt.

Ulf Hambraeus får som reporter ibland veta saker off the record och konstaterar att det vid vissa tillfällen är nödvändigt för att förstå sammanhang. Men det här uttalandet var varken off the record eller ett skämt som någon påstått, säger han.

Han blev glad när han fick klart för sig att Paolo Rodriguez hade med uttalandet på filmen. För Ulf Hambraeus var det självklart att sekvensen skulle visas, lika självklart var det för övriga kolleger på Aktuellt som han pratade med.

– Mitt uppdrag är att skildra för allmänheten den verklighet jag möter och en plikt att visa spelet bakom kulisserna. Makthavare ska inte kunna säga vad som helst till en journalist och förledas tro att journalisten ska vara ett redskap för deras syften.

Björn Rosengren var trött efter långa förhandlingar och yttrandet kom kanske överilat. Du tycker inte att du vållat honom onödigt blåsväder?

– Det är en häpnadsväckande kritik. Har man den inställningen har man missuppfattat journalistens roll i samhället. Vi ska avslöja dubbelmoralen hos politiker och andra makthavare. Sen kan man tycka synd om Rosengren, han är ju ingen elak person.

Ulf Hambraeus har ett månadslångt vikariat på Aktuellt. Sen ska han tillbaka till TV8 som politisk reporter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies