SD-politiker kallades flyktingmotståndare - klandras av PON

28 november, 2017

PON-beslut Pressens Opinionsnämnd klandrar Sydöstran för att ha pekat ut en SD-politiker som abort- och flyktingmotståndare utan att det fanns stöd för påståendet.

Artikeln med rubriken Abort- och flyktingmotståndare ny SD-ordförande publicerades den 27 mars 2017 klockan 12:47 på Sydöstran.se. Den handlade om Björn Nurhadi, som valts till ordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge. Enligt ingressen tyckte han att barnmorskor skulle slippa vara med vid aborter och att flyktingar inte skulle få tolkhjälp.

Björn Nurhadi var gruppledare för SD i landstinget. Där hade han blivit känd för två motioner. Den ena handlade om att barnmorskor skulle få slippa vara med vid aborter om det stred mot deras samvete. Den andra handlade om att patienter som behövde språktolk skulle få betala för det själva. Båda motionerna avslogs.

Klockan 21:28 samma dag uppdaterades rubriken till Mot aborter och tolkhjälp – ny SD-ordförande vald.

Publiceringen anmäldes av Björn Nurhadi. Han vände sig mot formuleringen i ursprungsrubriken och att bli kallad abortmotståndare och flyktingmotståndare. Han anser sig vara för fri abort och positiv till fler kvotflyktingar och ökat stöd till flyktingar i krisernas närområden. När det gäller tolkhjälp är han positiv till sådan, men tycker att om det inte är ett akut ärende bör patienten stå för tolkkostnaden.

PO skriver att ”när det gäller kontroversiella ställningstaganden hos till exempel en politiker, är det tidningens skyldighet att ge en så korrekt beskrivning som möjligt”.

PO skriver vidare att båda rubrikerna ”innehåller oreserverade påståenden om att anmälaren är motståndare till abort” och att ”…påståendena om abort- och flyktingmotstånd saknar stöd i såväl artikel som yttrande till PO.”

”Anmälaren har därmed tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada för vilken tidningen bör klandras”, skriver PO.

Pressens Opinionsnämnd gör samma bedömning som PO och finner skäl att klandra tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies