Gå direkt till textinnehållet

SD behandlas orättvist i medierna

Sverigedemokraterna får inte en rättvis behandling av medierna. Den slutsatsen drar journalisten Björn Häger i sin nya bok Problempartiet.

I sin bok har Björn Häger intervjuat 26 journalister, reportrar och chefer i riksmedier i Stockholm och lokala medier i Skåne, om deras relation till och syn på bevakningen av Sverigedemokraterna inför valet 2010.

Den slutsats han drar är bland annat att Sverigedemokraterna inte fick en rättvis bevakning i medierna och att journalisterna var partiska, och han ställer  frågan om bevakningen trots det kan var rimlig.

I boken hänvisar bland annat Jan Helin till att det gäller särregler vid antidemokratiska partier.

Annons Annons

Detta fick SDs partisekreterare Björn Söder att på en debatt i Almedalen 1 juli att reagera.

– När har vi sagt att vi inte är demokratiska?

Debatten mellan framförallt Björn Söder och Kersti Forsberg, chefredaktör på på City Skåne blev stundtals hätsk. Kersti Forsberg menade att det inte var möjligt att bevaka Sverigedemokraterna likadant som andra partier eftersom de inte svarar i telefon och ofta inte vill svara på frågor.

– Dessutom är det det enda parti som vi ständigt får hot- och hatmejl ifrån.

Björn Söder slog ifrån sig och menade att det inte var deras ansvar att en del kallades sig Sverigedemokrater och skrev hotfulla mejl till tidningsredaktioner.

– Det är helt och hållet ni journalister som är skyldiga till det.  Det är ni som skapat den här stämningen genom att ha lagt locket på och tryckt ner de här åsikterna.

Bokens författare Björn Häger gjorde en personlig reflektion och gav Björn Söder rådet att " om ni vill bli bevakade på ett rättvis sätt, så borde ni ta itu med detta".

Fotnot: Simo har gett ut boken Problempartiet, mediernas villrådighet kring SD valet 2010.

Fler avsnitt
Fler videos