Gå direkt till textinnehållet

Scoop publicerar bilder tagna av Johan Persson

Scoop publicerar bilder tagna av Johan Persson. Enligt Fredrik Nejman, Scoops redaktör, är det ett sätt att visa stöd för de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

I det nya numret av Föreningen grävande journalisters tidskrift Scoop publiceras 16 sidor med bilder som tagits av den fängslade fotografen Johan Persson.

– Det är fantastiska bilder som passar in i det här numrets tema om extremister. Bara för att vi ges ut i pocketformat ska vi inte diskvalificera bra bilder. Vi vill bryta ny mark, säger Fredrik Nejman.

I numret intervjuas Aftonbladets Peter Kadhammar om hur hans år i Sveriges kommunistiska parti, SKP, påverkat hela hans journalistiska gärning. Han var långt ifrån ensam i den så kallade bokstavsvänstern som senare blev kända journalister.

Annons Annons

I Scoops genomgång av journalister som en gång fanns på yttersta vänsterkanten finns också pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Nils Funcke, i dag sekreterare i Yttrandefrihetskommittén.

Peter Kadhammar och andra journalister med ett förflutet inom bokstavsvänstern, som Scoop talat med, ångrar inte sitt vurmande för diktaturer.

Något som irriterar författaren och journalisten Maria-Pia Boëhtius: "Kända maoister och andra vänsterextremister har i allmänhet gått över till kapitalismen; de tänker nog att deras kappvindvändning utgör en tillräcklig avbön, typ Robert Aschberg eller Göran Skytte eller Jan Scherman eller Klas Eklund, SEB-ekonomen", säger hon till Scoop.

Fler avsnitt
Fler videos