Gå direkt till textinnehållet

Satsning ska motverka hat och hot mot journalister

Regeringen har gett medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet i uppdrag att genomföra ett projekt som ska ge råd och stöd till journalister som utsätts för hat och hot.

Fojo ska bland annat arbeta med att bygga upp en digital kunskapsbank, genomföra seminarier för utbyte av kunskaper och erfarenheter samt att ge råd och stöd till journalister och redaktioner.

Kulturdepartementet poängterar att det är viktigt att insatserna når ut till frilansar, mindre redaktioner och produktionsbolag, som inte själva har resurser att jobba med trygghets- och säkerhetsfrågor. Fojo ska också samverka med aktörer som har kunskap om journalisters och redaktioners utsatthet.

”Hatet och hoten mot journalister är ett angrepp på dels de enskilda individerna, men också på yttrandefriheten och demokratin. Därför satsar vi på ökat stöd till de som har blivit utsatta, men även på förebyggande kunskapsinsamling”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Annons Annons

”Fri, oberoende och professionell journalistik är det bästa sättet att motverka desinformation och bekämpa hatbrott”, säger Fojos utvecklingschef Lars Tallert i ett pressutskick. ”Kanske är det just därför som journalister utsätts för så mycket hat och hot? Man hotar för att journalisterna ska tystna. Det drabbar inte bara journalisterna, det är också ett slag mot yttrandefriheten och ytterst mot demokratin.”

Senast den 1 november 2018 ska Fojo redovisa uppdraget.

Fler avsnitt
Fler videos