Gå direkt till textinnehållet

Sarkozy anklagas för Twittercensur

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skapade nyligen ett konto på det sociala nätverket Twitter. Samtidigt stängdes fem konton som varit kritiska mot presidenten ned. Sarkozy står nu anklagad för censur.

Det är bland annat kontot @_nicolassarkozy som stängts ner, uppger Sveriges Television. Kontot startades i september 2010 och ägs av den franska satiriska webbtidningen Kaboul.fr. Twitter ska i ett mejl till dem ha sagt att de genom kontot gjort sig skyldiga till ”intrång utan parodierande syfte”.

Men enligt satirtidningen själva framgår det klart och tydligt att kontot är parodiskt om man läser beskrivningen av vilka som ligger bakom. De säger också att det är uppenbart att detta handlar om politisk censur, då det krävs en anmälan från någon för att få konton att stängas.

De fyra andra kontona som stängts ner har alla direkta kopplingar till Sarkozy, som till exempel @sarkozycestfini (”Sarkozy det är över”).

Annons Annons

Organisationen Internet utan gränser berättar att kontona stängdes mellan den 16 och 18 februari.

Sarkozys personliga konto startades den 15 februari, vilket var samma dag som han berättade att han ställer upp i presidentvalet i april. Kontot har i dagsläget drygt 90 000 följare.

Fler avsnitt
Fler videos