Sara Hector: "Ingen kontrollerar innehållet"

9 februari, 2012

Samtal med Sara Hector är en av de tre JMG-studenter som står bakom SVTs granskning av kosttillskott, som fått genomslag i såväl riks- som regionalnyheterna. - Vi har verkligen fått blodad tand, vi går och spånar gräv hela dagarna.

Studenterna på journalistprogrammet på JMG gör numera granskande journalistik som exjobb. Sara Hector valde tillsammans med kursarna Emelie Svensson och Hanna Sandgren att granska den stora svenska marknaden för kosttillskott. Deras kartläggning, som tog tre månader att göra, har lett till inslag i SVTs sportsändningar men också i riks- och lokalnyheterna.

Vad är det viktigaste ni kom fram till?

- Att inte finns någon garanti för att det som står på etiketten är vad som finns i burken. Det har rätt ofta varit felmärkningar i de fall innehållsanalyser faktiskt gjorts. Men de görs sällan eftersom ingen har ansvar för att utföra dem, kosttillskott hamnar i en gråzon mellan livsmedel och läkemedel. Livsmedelsinspektörerna i kommunerna har ansvaret, men kosttillskott hamnar i regel väldigt långt ner på prioriteringslistan.

Vad leder det till?

- Att kosttillskott inte får så mycket tid av inspektörerna. Dessutom fokuserar man mest på märkning av tillskotten, vilket också behövs. Det finns en massa intressanta påståenden på burkarna som inte alltid har täckning.

- Det finns också fall med läskiga biverkningar, men rätt få rapporter om när det gått riktigt illa.

Vilka produkter är det ni tittat på?

- Vi har grottat ner oss mest i träningsprodukterna. Prestationshöjarna som påstås ge dig en kick innan har varit de mest intressanta.

Vilken är bakgrunden till granskningen och samarbetet med SVT?

- Vi ville göra TV eftersom ingen av oss hunnit göra det så mycket under utbildningen, och vi ville jobba med en redaktion för att få det att bli så bra som möjligt. Vi kontaktade SVT-sporten, där vi hade gjort c-uppsats, och frågade om de ville ha något undersökt. De gav oss rubriken.

Hur gick ni till väga?

- Vi började med att läsa på i artikelsök, och vi satt en vecka och googlade järnet. Från början tänkte vi ta reda på om det är nödvändigt med kosttillskott eller inte. Men vi kom fram till att ingen vet. Sedan ringde vi kommunen för att få en lista på alla kosttillskott som säljs i GBG. Då insåg vi snart att tillsynen var ganska bristfällig. Vi trodde nog att det fanns mer koll på innehållet i produkterna.

Hur kändes det att ert material användes till inslag i Rapport?

- Jätteroligt! Det har varit häftigt, de är så proffsiga. Så här bra hade det aldrig blivit om vi hade suttit på skolan och gjort det själva.

Vad var svårast?

- Att alltid komma ihåg vad som är grejen, vad är det intressanta? I december kände vi plötsligt: vi har ingenting. Så vi satte oss ner och läste saker vi skrivit ner i början och hittade sådant vi hade glömt och tappat bort i materialet.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av anonym ofc fre, 2012-02-10 14:15
Här har ni en hel del feedback på inslaget. http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=179120
Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies