Gå direkt till textinnehållet

Per Sandberg tilldelas sportstipendium

Per Sandberg, sportchef på Piteå-Tidningen, tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stipendium på 40 000 kronor för att resa till Krim och skildra idrottslivet i skuggan av den ryska annekteringen.

Det är Svenska sportjournalistförbundet och Svenska spel som delar ut stipendier till sportjournalister för att utveckla svensk sportjournalistik.

Per Sandberg får stipendiet med motiveringen: "I tider då idrotten används som medel för att skapa politisk vinning är journalistiken viktigare än någonsin. Vilka har konsekvenserna blivit för idrottsutövare och klubbar efter Rysslands annektering av Krim? Hur har de politiska besluten påverkat idrotten och den lilla människans vardag? Per Sandberg önskar åka till Krim och ta reda på svaren – Svenska sportjournalistförbundet och Svenska spel vill möjliggöra resan."

"Det känns väldigt hedrande, kul och inspirerande att få Lars-Gunnar Björklunds stipendium", säger Per Sandberg i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Fyra andra sportjournalister får också stipendium:

Lars Lindberg, TV4/Cmore, tilldelas 25 000 kronor för att åka till Super Bowl i Minneapolis och studera hur världens största TV-produktion förbereds och genomförs.

Elin Kardell, Expressen, får 20 000 kronor för att åka till Moçambiques huvudstad Maputo. Där ska hon följa fotbollsspelande flickor och studera om fotboll kan förändra könsrelaterade strukturer.

Jonathan Rudman, Ibnytt.se, tilldelas 20 000 kronor för att göra en studie om hur innebandy bevakas runt om i världen. Han frågar sig om vi i Sverige kan lära av andra länder.

Andréas Sundberg, TV4, får 15 000 kronor för att – i sin ambition att lära sig mer om granskande journalistik – besöka en konferens för granskande reportrar i Chicago.

Fler avsnitt
Fler videos