Gå direkt till textinnehållet

Sameradion påstod att tjuvjakt på renar sällan klaras upp

I ett inslag i SR Sápmi påstod en reporter att polisens uppklarningsprocent på tjuvskjutna renar var låg. Granskningsnämnden fäller inslaget för osaklighet.

I september sände Sveriges Radio Sápmi ett inslag om tjuvskytte på renar i Idre. Enligt reportern skulle polisens uppklarningsprocent vara låg. En person anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) och menade att uppklarningsprocenten var 37,5 procent, vilket är en hög uppklarningsprocent jämfört med exempelvis misshandel av barn, stöld- och tillgreppsbrott eller anmälda våldtäkter i Sverige.

SR menar i sitt svar till GRN att uppklarningsprocenten är låg och hänvisar till TV4-programmet Kalla fakta som redovisat att det mellan åren 2017 och 2020 gjordes 38 anmälningar om dödade renar i norra Sverige och att ingen av dessa anmälningar ledde till fällande dom, samt att brottsplatsundersökning endast genomfördes i tre av fallen.

GRN anser att SR inte har visat grund för uppgiften att uppklarningsprocenten är låg och att inslaget därför strider mot kravet på saklighet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos