Sajtkoll.se läggs ner efter hot

26 februari, 2015

FOTO: Emma Paulsson Efter bara tre dagar stängs Sajtkoll.se ner. Det sker efter hot och hat mot redaktionen och i synnerhet mot redaktören Kolbjörn Guwallius.

Efter flera hackerattacker och påhopp i sociala medier från högerextrema sajter och deras läsare beslutade sig redaktionen i går eftermiddag för att stänga sajten.

– Någon hade börjat kartlägga min familj och då kändes det inte värt det längre. Jag har släckt ner den, säger Kolbjörn Guwallius.

Syftet med Sajtkoll.se var att ge nätanvändare snabba svar på om man kunde lita på en sajt eller inte. Den listade myt- och hatsajter, bedrägerisajter och satirsajter. Sidan var i en betaversion sedan i måndags, och var under utveckling, som Journalisten tidigare rapporterat.

– Jag började arbeta med projektet efter att jag under vintern hade sett hur många personer, även sådana jag själv har kontakt med, av misstag hade spridit eller trott på uppgifter på satir- eller hatsajter som var uppenbart falska. Det är många som har svårt att veta vilka sajter man kan lita på, säger Kolbjörn Guwallius.

Även om redaktionen var beredd på att få reaktioner på sajten, så var den enorma uppmärksamheten och drevet från högerextrema mer omfattande än vad man hade räknat med.

En av redaktionsmedlemmarna är chefredaktör för vänsterorienterade Fria Tidningen. Hade ni även politiska syften med sajten?
– Jag menar att en bra journalist bedömer material bortom sin egen övertygelse. Vi har listat både borgerlig press och vänsterpress som seriösa, det viktiga har varit den publicistiska hållningen. Flera högerextrema sajter har hävdat att det är politiskt att de är listade som hatsajter medan nyhetspress till vänster ses som nyhetssajter, men det säger mer om de högerextremas självbild. De ser sig som en motpol till etablerade vänsterorienterade medier.

Vad händer med Sajtkoll.se nu?
– Vi får se. Om en seriös organisation med säkerhetsavdelning och en bra syn på god publicistik vill ta över, så vore det det bästa. Behovet av sajten finns, men för min egen del får det tyvärr räcka nu.

Kommentarer

Det finns 15 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mats tors, 2015-02-26 11:46
Kan det verkligen vara sant??? Verkar skumt. Gav han verkligen upp så lätt? Då vann ju hatarna en lätt seger.
Inlagt av Mats Dagerlind tors, 2015-02-26 13:37
Jag kan vara med på ett hörn och driva sajtkoll vidare. Det skulle kunna vara riktigt intressant och rentav borga för viss balans och trovärdighet - något som sajtkoll hittills saknat.
Inlagt av Dan tors, 2015-02-26 13:45
Jätteskumt, för det ska ju självklart vara normalt en dag på jobbet att extremister hotar ens anhöriga. Vad klagar han på liksom?
Inlagt av Per tors, 2015-02-26 13:46
Han gav inte upp lika lätt som alla som aldrig försökte. Det är svårt att klandra någon för att inte vara villig att offra sin egen och sin familjs trygghet. Han hade sannolikt ingen tanke på att bli indragen i ett IRL-krig när han startade sajten. Man kan ju hoppas att rättsväsenet tar över och straffar de som hotar men det är nog att hoppas för mycket.
Inlagt av maud karlsson tors, 2015-02-26 14:09
Att bli trackaserad och attackerad OCH ens familj riskerar att skadas, bara för att man gör en bra sak och vågar stå upp mot "troll" ja då ska man ha heder för det och INTE bli påhoppad för att man drar en gräns för vad man ör villig att utsötta sej själv och familj. Hoppas att dn kan återuppstå. Behövs verkligen!!
Inlagt av Adam tors, 2015-02-26 14:21
En bra sajtidé kan snabbt få stryka på foten om ens privatliv eller familj plötsligt utsätts för hot skulle jag tro. Något vi kanske får bli mer vana vid i framtiden.
Inlagt av Mathias Edbäck tors, 2015-02-26 14:23
om de kartlagt min familj så hade jag lagt av också.
Inlagt av Anne Hänninen tors, 2015-02-26 14:29
Lätt seger..? Skulle jag inte säga. När kartläggningar sker om ens familj, och hoten och hatet strömmar in, backar nog de flesta. Tragiskt att detta sker, men det är klimatet i dagens samhälle - bara hatarna har rätt till "yttrandefrihet" och "demokrati". Alla andra ska ironiskt nog tystas...
Inlagt av Sten Magnusson tors, 2015-02-26 16:30
Det är befängt att folk ska bli hotade för att de gör sitt jobb. Vi vill väl inte ha en diktaturstat där journalister hotas till livet bara för att de gör sitt jobb eller hur?
Inlagt av Z Amizdat tors, 2015-02-26 16:37
Alla ni som pratar om en "bra sajtide", har ni koll på att metodiken inte ens höll för en gymnasieuppsats? Eller spelar sånt ingen roll när man har hjärtat på rätta stället?

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies