Gå direkt till textinnehållet

Sajt otydlig med att ange källa

Skrolla.se är ännu en av dessa sajter som samlar in lite udda och roliga bilder från Internet. Men sajten är inte alltid så noggrann med att ange varifrån man tagit materialet.

Merparten av innehållet på Skrolla.se kommer från andra håll på Internet. I policyn står det att man alltid anger källan ”när en sådan går att hitta och vi är noggranna med att följa regler för bildlicenser. När vi inspireras av innehåll på Internet är vi frikostiga med att ange var ursprunget är.”

– Att ge cred är bara relevant om det är citat i upphovsrättslagens mening. Annars spelar det ingen roll: då blir det stöld ändå, säger Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Journalistförbundet.

Johan Bengtsson, en av grundarna av sajten, säger att de försöker länka om de kan hitta källan.

Annons Annons

– Det lyckas vi inte alltid med, särskilt när det rör sig om bilder som finns på tusentals platser på webben, men det är vår utgångspunkt. Vi tar alltid tacksamt emot tips på artiklar där vi glömt ange källa, och då försöker vi korrigera det så fort som möjligt, skriver Johan Bengtsson i ett mejlsvar.

Han skriver vidare att Schibsted och Bonnier ”glatt lånar material, upplägg och vinklar från oss, men det ser vi lite som naturligt i den miljö vi arbetar i.”

Skrolla.se drivs av fyra vänner som ett hobbyexperiment för att se hur mycket som krävs för att få innehåll att delas.

”Vi har lyckats hitta det som gör innehåll roligt och delbart, helt utan betald marknadsföring. Med toppar på över en miljon besökare i veckan vet vi att Skrolla uppskattas, och det får oss att vilja göra ännu mer”, skriver Skrolla.se på sin hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos