Gå direkt till textinnehållet

Så vill Hyllert och Nyberg leda Journalistförbundet

Små skillnader i ordförandekandidaternas prioriteringar de kommande åren.

Journalisten bad de två kandidaterna till ordförande i Journalistförbundet för nästa kongressperiod, Ulrika Hyllert och Hanna Nyberg (bilden), att själva berätta varför de ska bli valda, och vilka frågor de vill prioritera. Du kan läsa deras svar här:

Ulrika Hyllert: Därför vill jag bli vald till förbundsordförande

Hanna Nyberg: Därför vill jag bli vald till förbundsordförande

Båda kandidaterna har bakgrund som klubbordförande inom public service: Ulrika Hyllert på Sveriges Radio och Hanna Nyberg på Sveriges Television. Båda lyfter i sina programförklaringar situationen för klubbar och förtroendevalda i förbundet, arbetsvillkoren, lönerna och olika aspekter av journalistikens betydelse för demokratin – frågor som är väl förankrade i förbundet och återspeglas i förbundets gemensamma idéprogram och handlingsplan.

På papperet finns inga tydliga åsiktsskillnader mellan kandidaterna, däremot finns det små skillnader i hur de vill prioritera arbetet.

Ulrika Hyllert, sittande förbundsordförande, trycker hårt på att hon vill stärka journalistklubbarna och villkoren för de förtroendevalda i förbundet:

”Stressen i vardagen och de senaste årens nedskärningar har gjort det lokalfackliga arbetet tyngre. För att både skapa en rimlig vardag för alla medlemmar, och för att de förtroendevalda ska orka, behöver vi fokusera än mer på arbetsmiljö”, skriver Ulrika Hyllert.

Hanna Nyberg, förbundsstyrelseledamot, vill prioritera villkoren i yrket – bland annat löner, stress och hot, och skickar samtidigt en tydlig signal om att hon är redo att ta till strejkvapnet:

”Om det så krävs ska medlemmarna veta att Journalistförbundets konfliktkassa är välfylld och är redo att användas för att förbättra villkor för tryggt och otryggt anställda, bemanningsanställda och frilansare”, skriver Hanna Nyberg.

Journalistförbundets ordförande för kongressperioden 2021-2025 väljs på kongressen den 6-7 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos