Gå direkt till textinnehållet

Så var medieåret 2020

2020 dominerades av coronapandemin - nyhetsmässigt och arbetsmiljömässigt. Året innehöll sparpaket, sammanslagningar och permitteringar men också fantastisk grävande journalistik. Här är ett axplock av vad vi publicerat på Journalisten.se under året.

JANUARI

Vid årsskiftet ersattes Pressens Opinionsnämnd av Mediernas Etiknämnd, och Allmänhetens Pressombudsman döptes om till Allmänhetens Medieombudsman.

18 journalisttjänster försvinner från Norran och Piteå-Tidningen när NTM tar över.

Under 2020 kommer ett 20-tal nya medarbetare att anställas på Sveriges Radios P4-kanaler.

Annons Annons

Maltas premiärminister Joseph Muscat avgick efter den politiska krisen som uppstod under utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.

Sex journalisttjänster försvinner och Malmöredaktionen läggs ned när Dagens ETC sparar.

Högsta domstolen har beslutat att inte ge Metro Media House prövningstillstånd.
 
Den nya organisationen av SVT Nyheter, där varje lokalredaktion delas upp mellan online och broadcast, sjösätts i mitten av januari.

I höstas köpte Bonnier News gratistidningskoncernen Lokaltidningen från danska koncernen JP/Politikens hus. Den bestod då av 28 lokaltidningar i Skåne, Östergötland och Småland. Tidigare har Östgötatidningen sålts och nu säljs editionen i Växjö och Alvesta.

Hall Medias sex papperstitlar i Småland ska slås samman till en länstidning, med titeln Jönköpings-Postens Länstidning.

BBC ska spara motsvarande en miljard svenska kronor och aviserar en ny riktning. 450 tjänster ska bort från nyhetsverksamheten.

Cheferna på SVTs lokala nyheter ber om ursäkt för arbetsmiljöproblemen som omorganisationen medfört. Samtidigt backar man från en central del i omorganisationen.

FEBRUARI

Stockholms tingsrätt fäller Mordpodden, som ges ut av Bauer Media, för brott mot upphovsrätten.

Klas Granström blir ny chefredaktör för Expressen.

Tingsrätten försätter Metro Media House AB i konkurs. I nästan ett år har försöken till rekonstruktion pågått.

37 redaktionella tjänster försvinner på Hall Media.

Riksdagen röstar igenom de nya reglerna om hemlig dataavläsning. Reglerna innebär att polisen får möjlighet att gå in i mobiler och datorer och få tillgång till internetkonton. I lagförslaget finns ett skydd för journalister i syfte att skydda deras källor. Men skyddet är dåligt utformat, menar företrädare för mediebranschen.

Sverigedemokraternas begäran att kalla public service-cheferna till kulturutskottet för att diskutera opartiskhet får stark kritik. Partiet anser att flera program brustit i frågan om opartiskhet, men SDs begäran röstades ned i kulturutskottet.

Tidnings Aktiebolaget Metro har begärt sig självt i konkurs. Tio journalister har fordringar på bolaget.

Mittmedia köper 51 procent av aktierna i Hall Media, norska Amedia köper 49 procent.

Både norska Schibsted och Sveriges Radio har satt medarbetare i hemkarantän på grund av möjlig coronasmitta.

Sverigedemokraternas Linus Bylund vill kunna straffa partiska public service-journalister genom indragen lön eller uppsägning.

MARS

Flera motioner från SD och M till Konstitutionsutskottet föreslår sanktioner mot SVT, SR och UR vid fällningar i Granskningsnämnden för radio och tv.

En anställd på Schibsted har smittats av corona under en utlandsvistelse.
Mediestödsnämnden delar ut 599 817 949 kronor i driftstöd till 72 nyhetstidningar.

En svensk skådespelare döms till fängelse för hets mot folkgrupp och olaga hot, bland annat mot journalister.

Efter kritiken från klubben backar Sveriges Radio från beslutet att medarbetare som gör privata resor till riskområden per definition blir utan lön i två veckor. Däremot kvarstår karantänen.

Svenska medier har publicerat över 95 000 artiklar om coronaviruset i år, visar en sökning i medieanalysföretaget Retrievers arkiv.

Det behövs ett särskilt krispaket riktat mot egenföretagare, anser Journalistförbundet, som redan ser att frilansar drabbas av coronakrisen.

Tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth har rätt till ersättning från SVT för den så kallade järnrörsfilmen. Högsta domstolen, HD, har kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVTs användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen.

Journalistförbundet och Mediearbetsgivarna är överens om korttidsarbete på tre av fem kollektivavtalsområden.

Dagens Nyheters fotograf Roger Turesson tog storslam i Årets bild-tävlingen. Förutom att bli Årets pressfotograf och vinna Årets bild fick han också sex andra priser.

Journalistförbundets och Medieföretagens förhandlingar om nya kollektivavtal i mediebranschen har stoppats på grund av coronakrisen. De avtal som skulle ha löpt ut förlängs med sju månader.

20 saudiska medborgare åtalas i Turkiet för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Fem personer har dömts till döden för mordet i Saudi­arabien.

Mitt i den ekonomiska mediekrisen utlöst av coronaviruset fick flera personer i ledningen för Bonnier News bonusutbetalningar på mångmiljonbelopp. Nu fryser företaget de redan utbetalda bonusarna till ledningsgruppen för 2019. Schibsteds bolagsstyrelse backar från förslaget om en aktieutdelning om två norska kronor per aktie, på grund av coronakrisen.

Inskrivna kulturarbetare på Arbetsförmedlingen har ökat med flera hundra procent.

Delar av det centrala kollektivavtalet frångås i ett nytt tillfälligt bemanningsavtal – som medför att anställda kan omplaceras med kort varsel.

Ungefär hälften av journalisterna på Direktpress permitteras, de flesta går ned till 40 procent i arbetstid.  

APRIL

För många kulturtidskrifter kan inställda event under coronakrisen vara ett större hot än det generella annonstappet.

Svenska Dagbladets fotograf Tomas Oneborg, 62, är den andra svenska journalisten som dött av covid-19. Tidigare har Kerstin Behrendtz, före detta musikredaktör på Sveriges Radio, avlidit efter att ha blivit smittad av viruset. Hon blev 69 år.

Medierna får permanent årligt stöd om 200 miljoner kronor, och returpappersförordningen skrotas, meddelade kulturminister Amanda Lind på en presskonferens.

En slovakisk domstol har dömt ex-militären Miroslav Marcek till 23 års fängelse för mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova 2018.

Flera amerikanska tv-bolag, bland dem CNN, har avbrutit Vita husets dagliga presskonferens om coronaläget eftersom den förvandlades till en hyllning av president Trump.

Efter köpet av Hall Media samordnar Bonnier News nu Hall Media, HD-Sydsvenskan och Mittmedia i ett nytt affärsområde: Bonnier News Local.

Programledaren Adam Alsing har avlidit av covid-19. Han blev 51 år.

Facebook kommer att varna användare som gillat eller kommenterat statusuppdateringar med felaktig och skadlig information om coronaviruset.

Titlarna i Öst Media är först ut med algoritmstyrd print och sajter, som snart ska ut i hela NTM. Arbetsgivaren vill frigöra reporterkraft – klubbar varnar för att det i stället läggs mer jobb på reportrarna.

Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetsindex för 2020 toppas som vanligt av nordiska länder. Sverige har tappat en placering jämfört med 2019 och hamnar på en fjärdeplats efter Norge, Finland och Danmark.

Coronakrisen slog med full kraft mot medieföretagens ekonomi – redan i mitten av mars uppmättes ett annonsras om uppemot 50 procent i delar av dagspressen.

På bara två veckor i mars ökade allmänhetens förtroende för myndighetspersoner som uttalar sig om coronakrisen med tolv procentenheter, för politiker med tio procentenheter och för journalister med nio procentenheter, visar en enkätundersökning som Kantar Sifo genomfört.

Frilansfotografen Gunnar Seijbold har avlidit i covid-19. Han arbetade för flera tidningar, inklusive Journalisten.Han blev 65 år.

Lärarförbundets tidningar får ny form, nya titlar och nya sajter. Huvudtidningen Lärarnas tidning byter namn till Läraren.

Journalistförbundet har lämnat in stämningsansökningar rörande sju uppsagda Metrojournalister till Stockholms tingsrätt. När Metro försattes i konkurs fick tidigare anställda ut uppsägningslön genom den statliga lönegarantin. Men sju journalister nekades statlig lönegaranti i nivå med den uppsägningslön som de hade rätt till enligt kollektivavtal.

Journalistförbundet använder 2,5 miljoner kronor ur konfliktfonden för att ge frilansmedlemmar som förlorat inkomster under coronakrisen stipendier om 10 000 kronor vardera.

Mittmedia, som byter namn till Bonnier News Local, satsar på fler lokala reportrar i Dalarna. Ledningen föreslår fyra nya chefredaktörer och ett tiotal fler reportrar på plats på bevakningsorter i Dalarna.

MAJ

Förra året fick Myndigheten för press, radio och tv in 130 ansökningar om totalt 103 miljoner kronor gällande det så kallade vita fläckar-stödet för lokal journalistik. I år kom totalt 231 ansökningar in om sammanlagt 230 miljoner kronor. Ansökningar har kommit in för bevakning av 211 kommuner.

Kulturministern presenterade ett nytt stödpaket till medierna på en halv miljard kronor som ska nå fler allmänna nyhetsmedier än de som tidigare har fått stöd.

Medieföretagen har ansökt om minst 221 miljoner kronor i statligt stöd för korttidsarbete. Bland annat har tidskriftsföretagen ansökt om nästan 25 miljoner kronor i stöd.

Domstolar i Belarus har dömt fyra journalister till tio dagars fängelse för att de har deltagit i ”olagliga” protester. I själva verket var de på plats för att bevaka demonstrationerna.

Över 400 personer har sökt stöd ur Journalistförbundets krisfond.

Martin Timell stämmer Expressen och dess före detta chefredaktör Thomas Mattsson för förtal. Det är tidningens publiceringar under #metoo-hösten 2017 som stämningen gäller.

LO Mediehus ledning aviserar ett kommande varsel på fem personer på Kommunalarbetaren, vilket skulle motsvara omkring en tredjedel av de anställda och mer än en halvering av antalet pappersutgåvor.

Ansökningarna om arbetslöshetsersättning hos Journalisternas arbetslöshetskassa har ökat med ungefär 50 procent under coronakrisen.

36 australiska lokaltidningar läggs ned och 76 överger print och blir helt digitala. Många hundra journalister väntas bli uppsagda. Orsaken är coronakrisen.

Utgivarna välkomnar kulturministerns besked att Medieombudsmannen (MO) tar över prövningar av intrång i privatlivet i radio och tv från Granskningsnämnden.

Regeringens utredning om en moderniserad arbetsrätt har fått hård kritik, framför allt från fackliga företrädare, som menar att förslaget skulle innebära att arbetsgivare inte behöver ha saklig grund för att säga upp anställda.

JUNI

Över 127 journalister har dött runt om i världen i 31 länder sedan i början av mars, efter att ha bevakat coronapandemin, visar en undersökning från Press Emblem Campaign (PEC), en pressfrihetsorganisation med FN-status.

LO Mediehus ska momsbeskattas för sina icke-redaktionella bilagor. Det har kammarrätten slagit fast.

Kommunalarbetarens chefredaktör Susanna Lundell lämnar tidningen. Hon och ägaren Kommunal delar inte bilden av hur KA ska drivas i framtiden.

Attackerna mot journalister under demonstrationerna i USA efter George Floyds död, fortsätter att öka lavinartat. Nu är de över 400.

Bonnier News Local vill halvera antalet utgivningsdagar för Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning samt minska Ljusdals-Postens utgivning.

 Var tredje svensk redaktion uppnådde hälsofarliga stressnivåer under våren visar Journalistens enkätundersökning. Forskare varnar för att coronaångesten riskerar att bli ett större hot mot folkhälsan än coronaviruset. Behov­et av återhämtning är enormt.

Drygt 70 procent av frilansjournalisterna har förlorat uppdrag på grund av coronakrisen. En av tio har tappat intäkter på mer än 100 000 kronor under våren visar en medlemsundersökning som Journalistförbundet har genomfört.

 Roland Tipners Ge-Te Mediasom äger Direktpress tar över Mitt i-tidningarna. Direktpress kommer att varsla journalister om uppsägning på både Mitt i och Direktpress.

Finska Alma Media säljer alla aktier i det svenska tidskriftsförlaget Alma Talent till det nystartade bolaget New Technology Media Group AB. I köpet ingår titlarna Ny Teknik, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Personal & ledarskap och Teknikhistoria samt all personal, totalt omkring 30 anställda.

Fyra ungdomar döms för olaga hot mot journalisten Malou von Sivers efter hennes intervju med rapparen Greekazo.

Ansökningarna om arbetslöshetsersättning hos Journalisternas Arbetslöshetskassa har ökat under sommaren. Under juni fick 491 personer ersättning från a-kassan, jämfört med 303 i juni 2019.

JULI

25 journalister på Mitt i-tidningarna och fem på Direktpress är varslade om uppsägning.

AUGUSTI

Inflödet av rapporter om attacker mot journalister och medier i Belarus är så stort att det belarusiska journalistförbundet startat kristelefontjänst och direktrapporterar via sin sajt och appen Telegram.

150 miljoner ska fördelas av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), utifrån sökande tidningars tryckta upplaga, i tillfälligt stöd för intäktsbortfall från april till juni i år.

Pressen ökar på regeringen att komma med ett förslag om krisstöd riktat till personer med enskild firma, som är den vanligaste företagsformen för frilansjournalister.

Polisen i Belarus har omhändertagit minst 68 journalister sedan valet. 29 av dem ska ha blivit utsatta för våld, enligt CPJ.

Sveriges Television och Sveriges Radio förbjuder sin personal att använda videoappen Tiktok på företagstelefonen.

Regeringen tillsatte i juni 2018 en parlamentarisk kommitté som bland annat skulle utreda om public service ska grundlagsskyddas. Nu står det klart att de politiska förhandlingarna har slutat i oenighet.

Skolverket har beslutat att hemligstämpla skolenhetsregistret från september av konkurrensskäl.

33 tillsvidareanställda slutar, varav 26 på redaktionen, efter Aftonbladets sparpaket.

När Stampen tog över konkursade Alingsås Tidning fick de journalister med längst anställningstid gå. Ett kringgående av turordningsreglerna, menar Journalistförbundet som nu tar saken till Arbetsdomstolen.

DN-fotografen Paul Hansen greps och hölls flera timmar av polis i Minsk, tillsammans med ett 50-tal andra journalister. Paul Hansen har fått ett femårigt förbud att resa in i landet. En lång rad journalister som arbetar för utländska medier i Belarus har fått sina pressackrediteringar indragna.

24 journalister får gå från Mitt i när tidningen slås ihop med Direktpress. Inga avgångsvederlag har erbjudits.

SEPTEMBER

Tidskrifterna Karriär och Civilekonomen upphör som titlar i samband med att de två akademikerförbunden Jusek och Civilekonomerna går samman i nya förbundet Akavia. Den nya fackförbundstidningen heter Akavia Aspekt.

Ledningen för LO Mediehus, som aviserat ett varsel på fem tjänster på Kommunalarbetaren, backar och sänker inte budgeten för tidningen nästa år.

Årets lönerevision är inställd på både Sveriges Television och Sveriges Radio, med hänvisning till att pandemin kraftigt försenat årets kollektivavtalsförhandlingar.

TV4 fyller 30 år.

Affärsmannen Marian Kočner frikänns från misstankarna om att han beställt mordet på Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, i februari 2018.

Åtta personer döms av en domstol i Riyadh för inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. För fem av dem ändras straffet från döden till 20 års fängelse. Tre andra döms till mellan sju och tio år för inblandning i mordet.

Regeringen föreslår att fem miljarder kronor går till stöd för enskilda firmor som drabbats av coronakrisen.

Martin Timell har dragit tillbaka sin förtalsstämning mot Expressen. Timell hade stämt Expressen och dess före detta chefredaktör Thomas Mattsson för förtal för tidningens publiceringar under metoo-hösten 2017.

Las-förhandlingarna kan leda till sämre anställningstrygghet men bättre omställningsstöd och bättre villkor för visstidsanställda anser Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.

Sex kvinnor som arbetar på TV2 i Danmark vittnade om sextrakasserier på jobbet. Det blev starten för ett upprop inom den danska mediebranschen där nu över 1 600 kvinnor har skrivit på.

217 tryckta nyhetstidningar får dela på 150 miljoner kronor i ett ext-
rastöd, med anledning för bortfall av intäkter under corona. Av de som beviljades stöd är 120 abonnerade tidningar och 97 är gratistidningar.

I ett internt upprop anklagas Sveriges Radio för att särbehandla och osynliggöra journalister på grund av deras ursprung, samt för att sakna mångfaldskompetens i rapporteringen om bland annat Black Lives Matter.

SVT-journalisten Nike Nylander fick motta hot och hat efter att ha intervjuat Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Upsala Nya Tidnings journalister har inte längre förtroende för den personalpolitik som arbetsgivaren bedriver, och riktar en misstroendeförklaring mot tidningsledningen.

Ett hundratal franska medier går samman i ett öppet brev till försvar för yttrandefriheten. Uppropet sker i skuggan av Charlie Hebdo-rättegången.

Journalistförbundet tappar 1,8 miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter på grund av coronakrisen. Prognosen är ett underskott på
800 000 kronor för 2020.

För 20 år sedan fanns det 28 ägare till landets första­tidningar. I dag finns det åtta – men debatten är död.

Den svenska morgonpressen ökade sina digitala läsarintäkter med 56 procent under första halvåret 2020.

Två medarbetare på ett tv-produktionsbolag skadades i en yxattack som var riktad mot Charlie Hebdo.

OKTOBER

LO Mediehus drar tillbaka det tidigare lagda varslet om fem tjänster på Kommunalarbetaren.

Minst tre reportrar som bevakar Vita huset har de senaste dagarna testat positivt för covid-19. Förutom presidenten har flera av hans medarbetare bekräftats smittade den senaste veckan.

Tidskriftsförlaget Egmont vill banta bort sju redaktionella tjänster i Malmö, majoriteten på Hemmets Journal. Enligt förslaget ska antalet journalisttjänster krympa från 22 till 15 genom uppsägningar.

Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt friar Aron Flam i målet om upphovsrättsintrång. Åtalet mot Flam gällde brott mot upphovsrätten, för omslaget på hans bok Det här är en svensk tiger.

Tre av Sveriges Radios Twitterkonton spred meddelanden med rasistiska budskap. En obehörig person hade fått tillgång till kontona.

TT Nyhetsbyrån måste spara. Sparpaketet ligger på 25 miljoner kronor.

Hamid Zafar, utsedd till Årets svensk 2018 och känd som Rektor Hamid, har under flera år skrivit hatiska inlägg. Både Göteborgs-Posten och tidningen Läraren avslutar samarbetet med Hamid Zafar.

Sju tidigare Metrojournalister får ut 95 procent av det Journalistförbundet yrkade när förbundet i april stämde staten. Det är resultatet efter en förlikning i Stockholms tingsrätt.

Göteborgs-Posten startar en Stockholmsredaktion med tre reportrar.

Reportrar utan gränser har stöd av tolv internationella människorättsjurister när man polisanmäler Eritreas president för brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak.

PTK sade ja till en överenskommelse om anställningsskydd, omställning och kompetensutveckling med Svenskt Näringsliv. Journalistförbundet har ställt sig bakom överenskommelsen. Bara en ledamot i styrelsen röstade nej. Kritiken mot förbundets agerande i Las-förhandlingarna blev massiv.

Gota Media lade ner Östra Småland för ett år sedan. Nu återuppstår tidningen digitalt.

Socialdemokraterna ställer sig bakom överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och vill överge den statliga utredningen om förändringar i Lagen om anställningsskydd.

28 miljoner kronor ska sparas och 26 redaktionella tjänster ska bort på TT Nyhetsbyrån.

30 olika nyhetsmedier får dela på cirka 30 miljoner kronor i innovations- och utvecklingsstöd. Bland de som får pengar finns bland annat högerextrema Nya Tider.

NOVEMBER

Journalistförbundet bör snabbast möjligt ordna en medlemsomröstning om Las-överenskommelsen, kräver de 70 journalister som protesterar mot förbundets ja till uppgörelsen.

Alla tre public service-företagen ska från årsskiftet få publicitetsskada prövad av Medieombudsmannen (MO) i stället för av Granskningsnämnden för radio och tv.

Tolv medarbetare på SR Ekot är sjuka i covid-19.

På Norr Medias tidningsredaktioner i Luleå har man hela tiden uppmanat journalisterna att arbeta från kontoret.

Under oktober fick 555 personer arbetslöshetsersättning från Journalisternas Arbetslöshetskassa, en ökning med 60 procent sedan coronakrisens inledning.

Två månader efter att UNTs journalistklubb riktade misstroende mot arbetsgivarens personalpolitik fortsätter samtalen mellan klubb och tidningsledning.

Journalistförbundet uppmanar frilansmedlemmar att mejla näringsdepartementet för att påverka utformningen av krisstödet.

DECEMBER

De två journalistklubbarna Hall Media och ”norra” klubben i Bonnier News Local AB slås ihop och blir landets största dagspressklubb.

Justitiekanslern överklagar hovrättens dom mot den tidigare utgivaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront till Högsta domstolen.

Stampen Media vill införa centraliserad och automatiserad redigering av samtliga papperstidningar. Gabriella Mohoff, ordförande vid journalistklubben på Göteborgs-Posten, berättar att förslaget väckt oro bland medlemmar, främst redigerare. Hon konstaterar att idén om automatiserad redigering varit på tal i koncernen tidigare, men inte blivit av. Sedan dess har tekniken utvecklats, och det finns norska tidningar inom ägarkoncernen Polaris att snegla mot.

På grund av coronapandemin blir Journalistförbundets kongress hösten 2021 digital.

Klimataktivisten Greta Thunberg tog tillfälligt över som chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag då tidningen satsade extra mycket på klimatbevakning.

Kritik har riktats mot så kallad förtalsturism, mot bakgrund av en rättsprocess i London. Den svenska finansmannen Svante Kumlin, som granskats av tidningen Realtid, har startat en rättsprocess i Storbritannien och stämt tidningen för förtal.

Fem journalister sägs upp från Egmont i Malmö. De berörda tjänsterna finns framför allt på Hemmets Journal.

Totalt får 159 allmänna nyhetsmedier dela på en halv miljard kronor i redaktionsstöd från Mediestödsnämnden.

Fler avsnitt
Fler videos