Så tycker svenska journalister om Trumprapporteringen
Är den omfattande rapporteringen om Donald Trump motiverad?Journalisten ställde frågan till några svenska journalister och publicister. Så här svarar de.
Under 2017 skrevs drygt 227 000 artiklar om Donald Trump i svenska medier, visar en undersökning som Retreiver gjort. Det motsvarar en artikel varannan minut, dygnet runt. Är det för mycket rapportering om Trump? Så här tycker några svenska journalister.
Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4:
– Jag tror att medier generellt lockas att överrapportera kring Trump. Samtidigt är intresset för honom stort, han en av världens mäktigaste personer med ett enormt inflytande och det vore långt värre om vi underrapporterade.
Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten:
– Ja. Utvecklingen i USA har visserligen betydelse för våra läsare. Men proportionerna har gått förlorade. Det som sker hos viktiga handelspartners som Tyskland, Norge och Finland eller vilka EU-beslut som tas i Bryssel är minst lika viktigt.
Terje Carlsson, frilans:
– Ja. Jag skulle till och med kalla det en kollaps. Jag vet inte vem som orkar läsa allt, och definitivt ingen orkar sätta allt i ett sammanhang. Och jag saknar fortfarande skildringar av de väljare som tycker att Trump var mindre dålig än Clinton.
Carina Bergfeldt, USA-korrespondent på Sveriges Television:
– Hela världen bevakar honom för mycket. Men det är svårt att låta bli: en president som är som ingen annan, och ett intresse att höra om honom som är omättligt. Det som är synd är framför allt att vi fokuserar på fel saker. Där är jag i högsta grad medskyldig.
Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter:
– Det har skrivit mycket om Trump, precis som det alltid skrivs mycket om amerikanska presidenter, särskilt när de är nyvalda. Skulle tro att en sökning på Obama 2008-2009 skulle ge ganska liknande resultat. Det är viktigt att diskutera proportionerna i bevakningen, och det kan finnas anledning till självkritik. Vissa saker blir för stora, andra för små. Samtidigt har det varit ett exempellöst år av utspel, avgångar och direkta lögner. Trump är världens mäktigaste man och vi måste intensivt spegla vad han gör, oavsett vad vi tycker om det. Inte minst därför att hans agerande påverkar oss alla, såväl direkt som indirekt. Vi märker också i den digitala statistiken att våra läsare är mycket intresserade av utvecklingen i USA.
Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter:
– Nej. Han är trots allt världens mäktigaste man, med inflytande över huruvida jorden ska utplånas i ett kärnvapenkrig eller inte. Att en person med hans karaktär och politiska inriktning sitter i Vita huset och utmanar världens största demokratiska system och hela vår världsordning är i sig en massiv uppgift för journalister att bevaka. Den senaste tidens artiklar om varför Trump fortfarande är omtyckt i stora väljarkretsar visar dessutom att journalistiken kring honom kan vara mångfacetterad.
Fredric Karén, publisher på Svenska Dagbladet:
– Jag tycker inte det skrivs för mycket om USA och Donald Trump i svenska medier. Intresset bland läsarna är fortsatt väldigt stort. Han är i många delar en väldigt kontroversiell president som står i bjärt kontrast till sin föregångare och de beslut han fattar får konsekvenser över hela världen. Han symboliserar också mycket av den polarisering vi sett även i Europa, och som ju i allra högsta grad är levande också i den svenska politiska debatten. Ifrågasättande av makteliter, ifrågasättande av fakta i kombination med populism och protektionism. Trump står för ett skifte i maktbalansen och vi som nyhetsmedier måste lägga ner tid och resurser för att rapportera och analysera det som nu händer i USA. Inte minst för att läsarna ska känna sig uppdaterade och därigenom kunna bilda sig en egen uppfattning.