Gå direkt till textinnehållet

Så ska SVT moderniseras

Åtta punkter som ska åtgärdas fram till år 2005. Det är VD Christina Jutterströms plan för att göra Sveriges Television till ett modernare och mer kostnadseffektivt medieföretag.

Åtta punkter som ska åtgärdas fram till år 2005. Det är VD Christina Jutterströms plan för att göra Sveriges Television till ett modernare och mer kostnadseffektivt medieföretag.

För två veckor sedan inleddes en ny fas av SVTs stora besparings- och förändringsprojekt Smart. Då informerade Christina Jutterström och programdirektören Leif Jakobsson de 100 högsta cheferna inom Sveriges Television om det åttapunktsprogram som ska förvandla SVT från grunden, till ett mer flexibelt, mer rationellt och mer kostnadseffektivt företag.

– Den modell vi har i dag är gjord för monopoltiden och för ett 70- och 80-talssätt att arbeta på, konstaterar Christina Jutterström.

Annons Annons

Syftet med åttapunktsprogrammet är att öka takten i förändringsarbetet på SVT och skapa bättre förutsättningar för att nå de besparingsmål som satts upp, där kostnaderna för administration och fasta produktionsresurser ska minska med sex procent, eller 200 miljoner kronor, de närmaste två åren, för att frigöra 135 mkr för satsningarna på nya digitala kanaler samt för att öka budgeten för de rörliga programmedlen för de analoga kanalerna från 950 mkr 2003 till ”en bit över miljarden” fram till 2005.

– Det är inget krispaket, utan det handlar om att utveckla företaget. Vi har upptäckt att det finns väldigt mycket spännande benchmarking att göra mellan olika enheter. Vi gör saker på väldigt olika sätt i dag, säger Christina Jutterström.

Journalisten har läst åttapunktsprogrammet, som är en blandning av idéprogram och konkreta åtgärder.

De åtta punkterna:

* Produktionen av allmän-TV i Stockholm ska förändras (hur är inte preciserat; det ska utredas inom kort av Sven Bohlin).

* En ny IT-avdelning ska skapas.

* En total teknikinventering ska göras, där teknik som inte används effektivt ska samlas in. Under tiden råder investeringsstopp.

* En modern SVT-standard för regional nyhetsproduktion ska utvecklas.

* Kollektivavtalens möjlighet till schemaläggning och utveckling av multikompetens ska ”användas fullt ut”.

* Programmet för karriär- och kompetensutveckling ska intensifieras för att uppnå ”ökad intern och extern rörlighet”.

* Samtliga centrala avtal ska omförhandlas – bland annat avtalet med Teracom.

* En ny organisationsmodell, SVT 2005, ska utvecklas, under ledning av Jan-Åke Åkesson.

Vad kommer detta att innebära för storleken på SVT?

– Vi kommer att vara färre och yngre år 2005, det ligger i förändringens natur, säger Christina Jutterström.

Men hon vill inte tala om risken för uppsägningar.

– Jag tror inte att uppsägningar är den bästa metoden om man jobbar med ett förändringsarbete. Det gör större skada än nytta.

Men ni ska satsa mer på ”extern rörlighet”.

– Ja, när vi ser att människors jobb inte behövs längre, som en följd av åtgärder vi gjort, ska vi satsa på kompetensutveckling och hjälpa dem hitta nya jobb. Det kan vara både internt och externt.

mj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos