Gå direkt till textinnehållet

”Så jäkla onödigt av SVT”

Therese Cedergren, riksreporter på TV4 i Malmö, tycker att SVT beter sig respektlöst när de ger sig in och börjar konkurrera om tittarna på TV4s klassiska sändningstid 22.00.

I en debattartikel i Journalisten på onsdagseftermiddagen gick 14 journalister på TV4 Nyheterna till attack mot SVTs mediedirektör Jan Helin och hans plan på att lägga ett nytt nyhetsblock med start klocka 22 på kvällarna, samtidigt som TV4 Nyheterna. Bland dem som undertecknat finns de riksreportrar som ska bevaka hela landet utanför Stockholm efter att TV4 lade ner sina lokalredaktioner 2014. En av dem är Therese Cedergren i Malmö.

– Vi har inget emot SVT eller konkurrens, men nu måste tittarna välja mellan SVT och TV4 när de ska få rapportering om till exempel ett sprängdåd i Malmö. I stället för att de kan få båda vinklarna måste de välja en. Vad är det bra för? Mångfald är viktigt. Det är faktiskt respektlöst av SVT, och journalister emellan. Jag blev paff när jag fick veta det. Det är så jäkla onödigt av SVT. Så låg nivå, säger Therese Cedergren.

– Dygnet har 24 timmar och det finns en av dem som har varit TV4 Nyheternas heliga tid sedan starten, det är klockan 22. Vi skulle aldrig drömma om att lägga ett nyhetsblock klockan 19.30 när Rapport har sin tid.

Annons Annons

Therese Cedergren berättar att trots att det gått fem år sedan TV4 lade ner lokalstationen i Malmö får hon fortfarande kontakt med tittare, och många inslag från Malmöredaktionen går också i rikssändningen.

– Vi har haft rysligt mycket händelser i Skåne, Blekinge, Småland och Danmark de senaste åren så vi har synts mycket i 22-sändningarna. Det kommer fram till folk till mig nere på stan och pratar. Många var oroliga och ledsna när lokalredaktionen skulle läggas ner, men jag tycker faktiskt att vi har klarat bevakningen bra.
 

Fotnot: Journalister söker SVTs mediedirektör Jan Helin för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos