Gå direkt till textinnehållet

Så försöker Kina tysta Jojje Olsson

Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson publicerar mejl som han fått av den kinesiska ambassaden. Han menar att det är försök att tysta hans kritik av regimen.

Journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson berättar om förtäckta hot och publicerar mejl som han menar avslöjar regimens ömma punkter, i en text på Expressen Kultur.

Det handlar om mejl som kommit från Kinas ambassad dagen efter att Expressen publicerat hans text om olämpligheten att låta landet arrangera OS 2022.

”Det var inte första gången som jag försökte svartmåla Kina i svenska medier. Jag borde ta av mig mina av fördomar färgade glasögon, och göra något för att förbättra vänskapen mellan Sverige och Kina, snarare än att överanvända hjärnan i syfte att smutsa ner Kina och störa förståelsen mellan våra båda folk”, skriver han.

Annons Annons

Journalisten har tidigare berättat om Patrik Oksanens kartläggning av 67 yttranden på den kinesiska ambassadens hemsida där enskilda personer eller medier pekas ut.

Jojje Olsson menar att Kinas försök att tysta svenska medier verkar vara något vi får leva med, eftersom den politiska viljan att göra något åt saken inte finns.

Fler avsnitt
Fler videos