Gå direkt till textinnehållet

Så blev Barometerns polisvålds-inslag till

En av dagens stora snackisar på sociala medier är Barometerns intervju med den blödande Nobakht Ahad. Han berättar att han har spelat in när polisen kört ut honom i skogen, misshandlat honom och kallat honom ”arabjävel”. Så här gick det till när den under onsdagen uppmärksammade artikeln blev till.

Vid lunchtid på tisdagen hade det varit bråkigt vid asylboendet Amigo i Emmaboda och ett tiotal polispatruller kalla till platsen. Nobakht Ahad tillhörde inte boendet men försökte ta sig in och då utbröt tumult och ett 15-tal vakter tillkallades, skriver Barometern. Det var då som Nobakht Ahad menar att polisen körde i väg honom till skogen, misshandlade honom och kallade honom ”arabjävel”. 

Det var reportern Anders Blank som tog emot ljudfilen hos Barometern.

– Den kom sent i går, vid halv sex och jag ringde upp direkt. Det här var mellan Emmaboda och Nybro, verkligen mitt i skogen. Minst en och en halv mil från Emmaboda, säger Anders Blank till Journalisten.

Trodde du på storyn på en gång?
– Man är alltid tveksam till sådana här grejer, så det första jag gjorde var att skicka det till chefredaktören för att få en första känsla. Reportern i en vill att det ska vara ett bra case och man vill sticka ut direkt, men jag ville veta vad chefredaktören tyckte. Och det verkar inte vara någon tvekan kring ljudfilen om att det här är poliser.

Hur kändes stå där medan Nobakht fortfarande blödde?
– Han ville inte ringa ambulansen för att han trodde de skulle ringa polisen och han litade inte riktigt på oss heller, eftersom han trodde vi skulle ringa polisen. Han var omtumlad och det blödde från huvudet och han klagade på smärtor så jag ville bara försvissa mig om att det här stämde och höra hans historia.

Vad har knäcket lett till för reaktioner bland läsarna?
– Det har varit väldigt mycket reaktioner, oftast när man gör något sådant här så letar folk efter en sidohistoria. Man vill prata om händelserna på Amigo i Emmaboda, ett boende där det varit stökigt i flera dagar. Det är många läsare som hört av sig med olika teorier.

Är det här ett av de konstigaste knäck du gjort?
– Ja, lite så. Eller både och. Det är lite som du sa i början när du frågade om jag trodde det var sant eller inte. Jag har jobbat i några år och tyvärr kryper det fram lite cynism. Man har träffat för många rättshaverister, men här höll det hela vägen som jag har förstått det, och därför blir det rätt speciellt. Ahad har bott 25 år i Sverige men ändå vill folk visa ut honom. Jag tycker det här också handlar om polisen, som vi journalister har allt svårare att nå fram till. Det är tungrott när vi måste förlita oss på andra än de officiella kanalerna för att få en uppfattning om vad polisen håller på med. Det är inte bara deras nya kommunikationsredskap Rakel som ställer till det, utan även den nya organisationen.

Vid 15-tiden på onsdagen har intervjun läst cirka 30 000 gånger och delningar har givit ytterligare 11 000 läsningar uppger Barometern.

Här kan du se TV-inslaget när Anders Blank intervjuar den blödande Nobakht Ahad. 

Fler avsnitt
Fler videos