Gå direkt till textinnehållet

S: Mediestödet måste bli plattformsneutralt

Framtidens presstöd bör vara ett plattformsneutralt redaktionellt stöd utan koppling till distributionssätt och upplaga, skriver fyra S-företrädare.

Ett år efter att Anette Novak lämnade över sin medieutredning till kulturministern har utredningen varit ute på remiss och fått svidande kritik. Än har ingen proposition om framtidens press/mediestöd kommit från regeringen.

I helgen skrev fyra medlemmar i Socialdemokraternas referensgrupp för mediestödsfrågor om partiets syn på framtidens mediestöd, i Svenska Dagbladet.

De konstaterar att det i debatten förts fram uppfattningen om att det nya stödet ska vara uppbyggt på i princip samma sätt som det gamla, bara med högre stödbeloppen.

Annons Annons

”Vi menar att det inte är rimligt att subventionera mediebranschen med mer än en halv miljard årligen samtidigt som man blundar för den omvandling som pågår. Det är heller inte rimligt att förvänta sig att minskade prenumerations- och annonsintäkter automatiskt ska kompenseras genom ökat statligt stöd. Om man tror att det i ett nytt statligt mediestöd inte ska finnas inbyggda krav på förändring och utveckling, kommer man att bli besviken”, skriver de.

Framtidens mediestöd bör bli ett plattformsneutralt redaktionellt stöd i stället för att baseras på distributionsform och upplaga, menar debattörerna, och en större del av stödet bör främja digital utveckling.

Fler avsnitt
Fler videos