Gå direkt till textinnehållet

Ryska bloggare tvingas registrera sig

Ryska bloggare och twittrare med fler än 3 000 dagliga besökare på sin blogg eller följare får inte vara anonyma, använda svordomar, publicera ”extremistiskt” material och kan bötfällas om faktakollen brister, enligt en ny rysk lag som kommer att börja gälla 1 augusti.

Den nya antiterroristlagen som är antagen i duman innebär att bloggar tvingas följa samma regelverk som traditionella medier i Ryssland. Det enda som nu kan stoppa lagen är ett veto från president Vladimir Putin.

Lagen innebär att bloggare och twittrare förbjuds att använda sina plattformar för att begå brott, röja statshemligheter, publicera extremistiskt material, publicera eller förespråka pornografiskt material, sam förespråka våld och grymhet.

Dessutom får inte svordomar publiceras och om okontrollerade faktauppgifter sprids kan bloggaren bötfällas med upp till 500 000 rubler (motsvarande cirka 100 000 svenska kronor) och tvingas sluta blogga/twittra i upp till 30 dagar.

Bloggare måste också registrera sig, och att blogga anonymt är enligt lagen inte längre tillåtet.

Protesterna mot den nya lagen har varit starka och bland andra Committee to Protect Journalists uppmanar president Vladimir Putin att lägga sitt veto för att stoppa lagen.

Internetcensuren i Ryssland har tilltagit under de senaste åren. I januari antogs en ny lag som ger myndigheter möjlighet att blockera publiceringar och sajter som innehåller uppmaningar till protester som inte ”sanktionerats”.

Fler avsnitt
Fler videos