Gå direkt till textinnehållet

Rysk myndighet vill stoppa norskt reportage

Sedan den ryska tillsyndmyndigheten Roskomnandzor hotat att stänga ner den norska nyhetssajten Barents Observer har den text man vill stoppa tvärtom fått en mycket stor rysk publik.

Det berättar Barents Obervers chefredaktör Thomas Nilsen för Journalisten.

Det var förra veckan som Rysslands medietillsynsmyndiget Roskomnadzor i ett brev till Barents Observer hotade att blockera sajten för ryska läsare om den inte inom 24 timmar avpublicerade ett reportage.

Texten som väckt myndighetens anstöt handlar om hur den samiske mannen Dan Eriksson gått från ett liv med psykisk ohälsa till att komma ut som trygg och stolt homosexuell. Den är skriven av Marianne Hofman och ursprungligen publicerad i Argeplognytt, och sedan översatt till ryska och engelska och publicerad på dessa språk på Barents Observer.

Thomas Nilsen har aldrig övervägt att avpublicera reportaget.

Hur ser du på om myndigheten faktiskt blockar er sajt?
– Det vore fruktansvärt. Det skulle innebära att ryska myndigheter flyttar över sin lagstiftning till ett annat land. Man försöker införa regelrätt censur på något en norsk tidning publicerat. Det är dramatiskt, säger Thomas Nilsen.

Han räknar dock med att så kan ske, men att det kan ta lite tid innan ett formellt beslut fattats i Ryssland.

– Den stora skillnaden mellan Kina och Ryssland är att i Kina har myndigheten 100 procent kontroll över internet, men det har man inte i Ryssland. Så rent tekniskt kanske det är svårt, det kommer iallafall ta längre tid tror vi. Vi får se. Det har inte hänt tidigare att ett nordiskt medium stängts tidigare av Ryssland. Det blir lite av ett pionjärarbete för Roskomnadzor.

Enligt Thomas Nielsen har saken också fått stor uppmärksamhet i Ryssland. Flera stora Moskvatidningar har rapporterat.

Fler avsnitt
Fler videos