Gå direkt till textinnehållet

Rysk lag försvårar för utländska medier

”En typisk lag som stiftas för att visa att man kan ställa till problem för oss om man vill”, säger DN-korren Anna-Lena Laurén om det lagförslag som ryska duman i dag enhälligt röstade igenom.  

Internationella medier som CNN tvingas registrera sig som utländska ”agenter” för att kunna verka i Ryssland. Det är innebörden i ett lagförslag som i dag godkändes av ryska duman och som av allt att döma kommer att bli verklighet.

Bakgrunden till lagförslaget som enligt DNs Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén har beretts i rekordfart, är att den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT nyligen tvingades registrera sig som utländsk agent i USA. Detta efter att den amerikanska underrättelsetjänsten anklagat Ryssland för inblandning i presidentvalet 2016. Ryssland svarar nu med samma mått.

Anna-Lena Laurén menar att den nya lagen framför allt tycks riktad mot amerikanska medier. Men hon utesluter inte att även svenska medier kan drabbas.

Annons Annons

– Nyss sade den kände ryske ledamoten i federationsrådet Aleksej Pusjkov att den kan gälla vem som helst. Men det här är en typisk lag som stiftas för att liksom visa att man har en stor käpp och kan ställa till med problem för oss om man vill. Det enda sättet att jobba i en sådan här situation är faktiskt att inte tänka på det alltför mycket, för det går ändå inte att göra något, skriver hon i ett mejl till Journalisten.

Praktiskt väntas lagen försvåra arbetet för de medier som klassas som ”utländska agenter” av det ryska justitieministeriet, bland annat genom att byråkratin kommer att öka, konstaterar Anna-Lena Laurén.

Amnesty International fördömer lagen som ett hårt slag mot den redan trängda pressfriheten i Ryssland.

Fler avsnitt
Fler videos