Rysk journalist död
efter misshandel

21 april, 2017

Den ryske journalisten Nikolaj Andrustjenko har avlidit efter en misshandel i Sankt Petersburg.

Den 73-årige Nikolaj Andrustjenko avled på ett sjukhus i Sankt Petersburg i onsdags. Han vårdades för skador som han fick under en misshandel den 9 mars, då okända förövare attackerade honom när han var på väg till ett affärsmöte. Inga vittnen till misshandeln har trätt fram och han hittades först flera timmar efter attacken och fördes då till sjukhus där han genomgick hjärnkirurgi.

Nikolaj Andrustjenko var i koma och vaknade aldrig upp. Det rapporterar lokala medier, enligt Committee to Protect Journalists, som också konstaterar att mordet på Andrustjenko är det första journalistmordet i Ryssland sedan 2013.

Det var inte första gången Nikolaj Andrustjenko blev attackerad. I november förra året misshandlades han utanför sitt hem, men överlevde tack vare att grannar ingrep. I november 2007 blev han också attackerad. Ingen person har lagförts för något av brotten.

Nikolaj Andrustjenko var en av grundarna till veckotidningen Novy Peterburg och blev känd för sin rapportering om korruption och polisbrutalitet. 2007 åtalades han för förtal och för att ha stört polisarbete efter en publicering om en mordutredning. Han friades men tillbringade två månader i häkte och polisen genomförde en razzia på nyhetsredaktionen.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies