Gå direkt till textinnehållet

Rysk hackerattack riktades mot tusentals journalister

Google uppger att de stoppade den ryska underrättelsetjänstens försök att hacka 14 000 journalister och opinionsbildare. Bland måltavlorna fanns flera ungerska journalister.

Den 6 oktober varnade Google 14 000 personer som varit måltavlor för en rysk hackerattack via nätfiske. Google uppger att man lyckats blockera samtliga mejl, och att attacken utfördes av den ryska hackergruppen APT28, eller ”Fancy Bear”, som är en del av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Det rapporterar bland andra Vice.

Det stod tidigt klart att attacken var riktad mot journalister samt personer aktiva i ideella organisationer och tankesmedjor.

Det har visat sig att många ungerska journalister var måltavla för attacken, bland dem Tamás Bodoky, chefredaktör för Atlatszo, András Loke, chefredaktör för Ittlakunk och Ádám Bihari, journalist på Heti Világgazdaság. Även personer som inte uppfattat sig som ”högprofilerade” har utsatts, enligt Vice.

Annons Annons

Varningen som Google skickade till tusentals journalister.

Google uppger att hackerattackerna från Fancy Bear ökat i omfattning, och under den senaste månaden var 86 procent av Googles hackervarningar kopplade till Fancy Bear. Tidigare i år genomförde Fancy Bear en hackerattack mot Svenska Riksidrottsförbundet, rapporterade då Aftonbladet. Gruppen hade en nyckelroll i hackerattacken mot Demokraterna i USA valåret 2016.

Google uppmanar journalister att stärka sitt skydd mot hackerattacker, exempelvis genom att använda fysiska säkerhetsnycklar i stället för tvåstegsautentisering via sms.

Fler avsnitt
Fler videos