Rysk hackerattack riktades mot tusentals journalister

20 oktober, 2021

Google uppger att de stoppade den ryska underrättelsetjänstens försök att hacka 14 000 journalister och opinionsbildare. Bland måltavlorna fanns flera ungerska journalister.

Den 6 oktober varnade Google 14 000 personer som varit måltavlor för en rysk hackerattack via nätfiske. Google uppger att man lyckats blockera samtliga mejl, och att attacken utfördes av den ryska hackergruppen APT28, eller ”Fancy Bear”, som är en del av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Det rapporterar bland andra Vice.

Det stod tidigt klart att attacken var riktad mot journalister samt personer aktiva i ideella organisationer och tankesmedjor.

Det har visat sig att många ungerska journalister var måltavla för attacken, bland dem Tamás Bodoky, chefredaktör för Atlatszo, András Loke, chefredaktör för Ittlakunk och Ádám Bihari, journalist på Heti Világgazdaság. Även personer som inte uppfattat sig som ”högprofilerade” har utsatts, enligt Vice.

Varningen som Google skickade till tusentals journalister.

Google uppger att hackerattackerna från Fancy Bear ökat i omfattning, och under den senaste månaden var 86 procent av Googles hackervarningar kopplade till Fancy Bear. Tidigare i år genomförde Fancy Bear en hackerattack mot Svenska Riksidrottsförbundet, rapporterade då Aftonbladet. Gruppen hade en nyckelroll i hackerattacken mot Demokraterna i USA valåret 2016.

Google uppmanar journalister att stärka sitt skydd mot hackerattacker, exempelvis genom att använda fysiska säkerhetsnycklar i stället för tvåstegsautentisering via sms.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies