Gå direkt till textinnehållet

RUG: Fredspriset kan öppna möjligheter för Dawit

Etiopiens premiärminister får Nobels fredspris 2019 för att ha slutit en historisk fred med grannlandet Eritrea. Det ökar trycket på Eritrea att följa i samma spår, vilket skulle kunna öka chanserna för en frigivning av Dawit Isaak, menar Reportar utan gränser.

Nobels fredspris presenterades på fredagen i Oslo. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får priset för ”sitt arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”, skriver TT.

Som en del av Etiopiens fredsarbete släppte Abiy Ahmeds regering alla fängslade journalister och avblockerade 150 sajter som tidigare inte varit tillgängliga för den etiopiska befolkningen, berättar Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser.

Det här gjorde bland annat att Etiopien hoppade upp 40 platser i Reportrar utan gränsers (RSF) senaste pressfrihetsindex där de nu rankas på plats 110 av 180 länder.

Annons Annons

– Fredspriset ökar trycket på grannlandet Eritreas president Isaias Afewerki att följa detta spår. Vilket skulle öka chanserna för de många journalister som sitter i fängelse i Eritrea att bli fria, däribland den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i 18 år, säger Erik Halkjaer till Journalisten.

Eritrea ligger fortfarande i bottenskiktet av RSFs pressfrihetsindex, med sin plats 178 av 180 länder.

Fler avsnitt
Fler videos