Gå direkt till textinnehållet

RT har många likheter med Fox News

Ryska RT riktar inte primärt in sig på att ge en positiv bild av Ryssland, utan på ett ge en negativ och splittrande bild av Europa och USA. En stor del av rapporteringen handlar om att skapa förvirring kring vad som är sant. Det visar Andreas Widholms forskning.

Andreas Widholm är docent i journalistik vid JMK i Stockholm och har forskat på den statsägda ryska tv-kanalen RT (tidigare Russia Today).

Han berättar att RT, liksom and­ra globala aktörer, fått större uppmärksamhet i medieforskningen de senaste åren. Det hänger samman med globaliseringen av marknaden och att nya kanaler som RT utmanar giganter som CNN och BBC. En annan anledning är det nya geopolitiska läget med en ökad konfliktnivå mellan Ryssland och Europa/USA. RT är delaktigt i att försöka etablera så kallade ”strategiska narrativ” för att gynna framför allt ryska intressen.

Andreas Widholm har studerat RTs bevakning av konflikten i Ukraina. Han kunde visa att RT inte primärt inriktar sig på att ge en positiv bild av Ryssland; fokus ligger i stället på att ge en negativ och splittrande bild av Europa och USA. En stor del av rapporteringen handlar om att skapa förvirring kring vad som är sant. Och RT riktar mycket kritik mot västerländska medier som anklagas för propaganda och falska nyheter.

”Det finns tydliga tecken på att RT syftar till att öka misstron mot den professionella journalistiken i Europa och USA. I den meningen är den ju också en del av en mycket större trend vi ser globalt”, konstaterar Andreas Widholm.

Samtidigt visar han att man inte ska överdriva betydelsen av kanaler som RT. De är inte i närheten av exempelvis BBCs eller CNNs tittarsiffror. Däremot finns en stor yta att utnyttja online, där RT varit relativt framgångsrika.

RT kan heller inte så lätt reduceras till en renodlad propagandakanal, enligt Andreas Widholm. Den innehåller en mix av vilseledande information och alternativa perspektiv jämfört med västerländska medier, men ibland också perspektiv som motsäger Putinregimen. RT har tydliga drag av konservativa värderingar, och är exempelvis kritisk mot utvecklingen vad gäller hbtq-rättigheter och ”politisk korrekthet” i Europa. I den meningen har den mycket gemensamt exempelvis med Fox News. Skillnaden är att Fox News är helt lojala med Donald Trump.

Forskningen om de som jobbar för RT är begränsad, vilket enligt Andreas Widholm beror på att det är svårt att på ett tillförlitligt sätt studera journalisters professionella roller inom sådana medier. ”Det behövs dock mer forskning på det området.”

LÄS MER: ”Broadcasting Against the Grain: The Contradictory Roles of RT in Global Media Age”. Av Andreas Widholm och Liudmila Voronova, i Transnational Media: Concepts and Cases (2019).

Fler videos
Fler avsnitt