RSF-korre släppt från fängelset

22 februari, 2021

Reportrar utan gränsers (RSF) korrespondent i Algeriet, Khaled Drareni, har släppts ur fängelse.

Den algeriska journalisten Khaled Drareni släpptes under fredagen den 19 februari ut från fängelset Koléa, väster om huvudstaden Alger. Han hade då suttit elva månader i fängelse, skriver RSF i ett pressmeddelande.

Den algeriska presidents amnesti kom bara dagar innan tvåårsdagen av Hirakfolkets uppror, som i april 2019 ledde till den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflikas avgång. 

Den 18 februari meddelade hans efterträdare att ett 60-tal politiska fångar skulle släppas.

Det nästan upp till ett år långa rättsliga trakasserierna mot Khaled Drareni har gjort honom till en symbol för pressfriheten i Algeriet. Han greps en första gång 7 mars 2020. 

Den 27 mars avbröts utredningen av honom och två dagar senare greps han igen, medan han bevakade en hirakisk demonstration.

– Han dömdes till två års fängelse för att ha uppmuntrat till en olaglig demonstration och för att ha uppviglat till uppror gentemot staten. Detta trots att han bara gjorde sitt arbete som journalist. Det är otroligt skönt att han nu är fri, och en seger för pressfrihet och oberoende journalistik, i inte bara Algeriet, utan i hela Nordafrika, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Algeriet har de senaste fem åren tappat 27 placeringar i RSF:s pressfrihetsindex och rankades 2020 på plats 146 av 180.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies