Gå direkt till textinnehållet

RSF besvikna på Khashoggirättegång

Reportrar utan gränser nekades status som civil part i den turkiska Khashoggirättegången. ”Vi är väldigt besvikna”, säger Erik Halkjaer på RSF i Sverige.

Igår återupptogs rättegången i Turkiet om mordet på den regimkritiska saudiska journalisten Jamal Khashoggi, efter flera månaders paus. Bara för att ajourneras igen till mars.

Reportrar utan gränser, RSF, hade flera representanter på plats som åhörare under rättegångsdagen. De fick bland annat höra Khashoggis mångåriga vän Ayman Noor vittna.

– Noor vittnade om att Jamal Khashoggi tagit emot hot från Saoud Al Qahtani, tidigare säkerhetschef hos kronprinsen Mohammed bin Salman, berättar Erik Halkjaer.

RSF hade inför rättegångsdagen begärt att vara civil part i rättegången.

– Hade vi fått det hade vi fått tillgång till alla dokument och handlingar i åtalet. Vi är väldigt besvikna över att vi inte fick det, säger Erik Halkjaer.

Erik Halkjaer såg nyligen filmen The Dissident, som handlar om Khashoggimordet. Regissören har till skillnad från RSF fått tillgång till alla handlingar i åtalet, inklusive övervakningsbilder inifrån det saudiska konsulatet i Istanbul och den turkiska åklagarens förhör.

– Allt det är med i filmen. För den turkiske åklagaren är det ingen tvekan om att den saudiske regimen haft ihjäl Khashoggi.

Vad tror du om utgången i målet?
– Jag tror att några av de många åtalade säkert kommer att dömas [i sin frånvaro, reds anm], men i praktiken kommer det bara att innebära att de människorna aldrig kommer kunna åka till Turkiet. Men relationerna redan Turkiet och Saudiarabien är redan väldigt dåliga.

Khashoggis fästmö har också öppnat ett civilrättsligt åtal mot  Mohammed bin Salman i USA, berättar Erik Halkjaer.

– Det innebär att han kan dömas till skadestånd. Det här är bra initiativ genom att man markerar tydligt att det faktiskt finns rättssystem som kräver rättvisa. Sedan är det upp till politiker att se till att det genomförs.

Fler videos
Fler avsnitt