Under rubriken "Rovdjursnytt" publicerar centret texter från andra medier.

Rovdjurssajt pudlar om textstöld

13 februari, 2018

Rovdjurscentret De 5 stora har i flera års tid lagt ut andra mediers texter på sin sajt, okortade. Nu pudlar man med hänvisning till okunskap om upphovsrätten.

Journalisten Mikael Moilanen hittade nyligen tre av sina egna texter från Jaktjournalen i De 5 storas nyhetsbevakning.

– De är inklippta i sin helhet, bara inhällda på sajten, säger han.

Mikael Moilanen är upprörd av flera skäl:

– Många tidningar kämpar som fasen för att det ska bli lönsamt att göra journalistik på webben – och så sitter den här sajten och bara stjäl texter och lägger ut dem fritt. Jag vill också ha kontroll över var mina texter finns; jag delar inte samma världsbild om rovdjuren som den här sajten.

Mikael Moilanen har nu skickat en faktura på 15 000 kronor till rovdjurscentret. Han påpekar att han så sent som för ett och ett halvt år sedan skickade en faktura för en annan text på samma sajt och då påtalade problemet. Ändå har ingen förändring skett.

Benny Gäfvert är verksamhetsansvarig på den ideella stiftelsen Rovdjurscentret De 5 stora, som får medel av Naturvårdsverket för att sprida information om rovdjur. Han beklagar det som hänt.

– När jag uppmärksammades på problemet av samma journalist för ett år sedan uppfattade att det viktiga var att det ska finnas en länk och källhänvisning. Vi har ingen vinsttanke eller något uppsåt i att stjäla texter, utan det här är en felaktig rutin som skett av okunskap, säger han.

Ni verkar ju vara medvetna om upphovsrätten i övrigt, när det gäller de bilder som ligger på er sajt står tydligt vad som gäller för vidarepublicering.

– Det beror på att fotograferna Magnus Elander och Staffan Widstrand är de som en gång startade sajten, de har koll på upphovsrätt och var tydliga med att den informationen skulle finnas med från start. Sedan sålde de rättigheterna till sidan i samband med att stiftelsen bildades.

Vad gör ni nu?
– Vi får ändra rutinen helt och hållet. Vi kommer inte att lägga ut texter alls utan kommer bara att göra en rubrik och en direktlänk till samtliga rovdjursnyheter. Vi får gå igenom hela historiken bakåt, jag söker rådgivning av Journalistförbundet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies