Ring P1 sparar lyssnarnas åsikter i register

21 december, 2012

Sveriges Radios program Ring P1 sparar lyssnarnas åsikter i ett register som hållits hemligt. Personliga uppgifter om sjukdomar, politisk hemvist och religionstillhörighet har registrerats, skriver Dagens Nyheter.

Fram till nyligen bokfördes endast telefonnummer, namn och vilka ämnen lyssnaren ville diskutera, för att hålla reda på vilka personer som deltagit i programmet, skriver Dagens Nyheter. Men sedan i höstas har uppgifterna i registret utökats med lyssnarnas politiska hemvist, religionstillhörighet, ålder och sjukdomar. Något som lyssnarna inte fått veta.

Tanken är att Ring P1s redaktion ska ha tillgång till uppgifterna. Men enligt DNs källa är inte uppgifterna skyddade av något lösenord vilket gör att hela SRs personal kan ha tillgång till dem.

Enligt Dagens Nyheter har de nya direktiven fått intern kritik. En av dem som är kritiska är programledaren Täppas Fogelberg, som säger till DN:

"Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsensskilt från det öppna samhälle som Sveriges Radio verkar i och är en del av. När vi sänder från Sundsvall så tillämpar vi inte åsiktsregistrering."

Dagens Nyheter har tagit del av ett dokument  där de nya direktiven tas upp och där det står att de inte ska diskuteras med utomstående. Bakom direktiven står Erica Hedin, projektledare och ansvarig för Ring P1. När DN frågar henne om hon tror att lyssnarna kan bli upprörda över registeringen svarar hon: "Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i 'Ring P1' varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag."

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies