Gå direkt till textinnehållet

Ring P1 fälls för direktsänd rasism

I två olika sändningar av Sveriges Radios Ring P1 uttalade sig inringande lyssnare kränkande om invandrare utan att programledaren tog tydligt avstånd. Båda fälls av Granskningsnämnden.

I Ring P1 den 31 december förra året pratade en inringare om sina tidigare erfarenheter från Göteborgsförorten Biskopsgården. Under den sju minuter långa diskussionen med Ring P1s programledare sade inringaren bland annat att det inte fungerade att ”blanda in så mycket invandrare med ursprungsbefolkningen” samt att Sverige inte borde ”importera ännu mer problem”. Grovt kränkande uttalanden, konstaterar Granskningsnämnden. Inringaren förmedlade också en kränkande och stereotyp bild av invandrare.

Granskningsnämnden anser inte att Ring P1s programledare i enlighet med demokratibestämmelsen på ett adekvat sätt tog avstånd från inringarens uttalanden. Programmet strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft.

Att en annan inringare senare i programmet ifrågasatte den rasistiska inringarens uttalanden ändrar inte nämndens bedömning.

Ring P1 fälls på samma grund för ett inslag sänt den 12 november förra året, då en inringare tog upp våld i skolan. Flera av inringarens uttalanden var enligt Granskningsnämndens beslut uppenbart kränkande mot personer med invandrarbakgrund.

Att programledaren vid två tillfällen under samtalet markerade genom att slå fast att inringaren var grovt generaliserande, ändrar inte nämndens uppfattning.

Tre av sju ledamöter var skiljaktiga och ville fria inslaget.

Fler avsnitt